Nereti jaunajiem autovadītājiem var būt neskaidrības, kas tad īsti ir OCTA apdrošināšana un vai tāda vispār ir nepieciešama. Taču arī jau pieredzējuši šoferi bieži saskaras ar jautājumu – kādēļ OCTA cena var būt tik mainīga? Detalizētu aprakstu par to, kas ir OCTA un kā veidojas tās cena, lasi turpinājumā.

OCTA apdrošināšana ir obligāta pēc likuma – ja Jums nav OCTA polises, tad nedrīkstat piedalīties satiksmē. Tāpēc ikvienam transportlīdzekļa īpašniekam ir svarīgi zināt, kas ir OCTA apdrošināšana un kas tiek ņemts vērā, aprēķinot tās maksu.

Ar šo polisi Jūs apdrošināt nevis savu transportlīdzekli, bet savu īpašnieka atbildību. Ja notiek ceļu satiksmes negadījums, kurā esat nodarījis zaudējumus citu personu mantai vai veselībai, radītos zaudējumus segs OCTA apdrošināšana. OCTA darbojas ne vien Latvijā, bet arī visās Eiropas Ekonomikas zonas valstīs, tādēļ varat neuztraukties par apdrošināšanu, ceļojot ar savu auto.

Kā veidojas OCTA polises cena

Aprēķinot OCTA apdrošināšanas polises prēmiju jeb Jūsu maksājumu par apdrošināšanu, apdrošinātājs ņems vērā tādus kritērijus kā transportlīdzekļa veids (kravas auto, vieglais transportlīdzeklis), izmantošanas veids, reģistrēšanas vieta, īpašnieka juridiskais statuss, autovadītāja stāžs un riska klase.

Prēmija atkarīga no izvēlētā polises termiņa, tas var būt no 3 līdz 12 mēnešiem. Izdevīgāk būs, ja uzreiz iegādāsieties polisi gadam. OCTA līgums beidzas, kad transportlīdzeklim mainās īpašnieks, tāpēc īsāku termiņu ir ērti izmantot, ja grasāties automašīnu pārdot.

Kā polises cenu ietekmē transportlīdzekļa izmantošanas veids? Ja transportlīdzeklis reģistrēts, piemēram, taksometra pārvadājumiem, prēmijas cena būs lielāka nekā tad, ja ar to pārvietojaties tikai braucot uz darbu un mājās.

Kā polises cenu ietekmē reģistrēšanas vieta? Piemēram, Rīgā ir daudzreiz intesīvāka satiksme nekā Cēsīs, tādēļ, pārvietojoties lielpilsētā, ir lielāka iespēja iekļūt negadījumā nekā mazpilsētā, līdz ar to būs jāmaksā vairāk, bet arī būsiet drošāks pret riskiem.

Cenu ietekmē arī riska klase, ko apdrošinātāju valodā sauc par Bonus-malus. Riska klase atkarīga no Jūsu negadījumu vēstures.

  • 1.–5. klasi piešķir transportlīdzekļu īpašniekiem, kuri izraisījuši ceļu satiksmes negadījumus. Šīs ir augstākā riska klases, tātad apdrošināšanas cena būs lielāka.
  • 7.–17. klasi piešķir transportlīdzekļu īpašniekiem, kuri neizraisa ceļu satiksmes negadījumus un katru gadu iegādājas OCTA apdrošināšanas polisi, kas darbojas vismaz 275 dienas.
  • 6. klasi sauc arī par sākuma klasi. Tai nav noteikta riska, un tajā ietilpst visi transportlīdzekļu īpašnieki, kuri šo polisi iegādājas pirmo reizi un kuriem nav OCTA vēstures.

Ir sabiedrības grupas, kurām ir samazināta prēmija. Tie ir cilvēki ar īpašām vajadzībām, kuriem apdrošināšana ir par 40% lētāka. Kā arī traktoru un piekabju īpašnieki, kuri šos transportlīdzekļus izmanto savā saimnieciskajā darbībā, zemnieki, zvejnieki vai lauksaimniecības komersanti kuriem OCTA apdrošināšana ir par 30% lētāka. Svarīgi atcerēties, ka arī piekabe ir transportlīdzeklis, un tai ir atsevišķa apdrošināšana.

Svarīgi zināt par OCTA polisi

Jāatceras, ka OCTA nesegs zaudējumus, kas nodarīti Jums vai Jūsu mantai ar Jūsu transportlīdzekli. Tāpat arī, ja esat profesionāls autobraucējs, un sacensību vai treniņbrauciena laikā iekļūstat negadījumā, OCTA šos zaudējumus nesegs.

Jūs varat izvēlēties starp trīs dažādiem OCTA līgumu veidiem, atkarībā no tā, kurš Jums nepieciešams.

  • Standartlīgums ir aktuāls, ja transportlīdzeklis ir reģistrēts Latvijā. Tas darbojas Eiropas Ekonomikas zonas valstīs, tāpat arī Šveicē, Serbijā un Andorā. Šo apdrošināšanu varat izvēlēties termiņā no 3 līdz 12 mēnešiem.
  • Otrais līguma veids ir Zaļās kartes līgums. Arī šajā gadījumā transportlīdzeklim jābūt reģistrētam Latvijā. Šis līgums noderēs, ja plānojat pārvietoties valstīs, kas nav Eiropas zonā, bet ir Zaļās kartes sistēmā, piemēram, Irānā, Marokā vai Turcijā.
  • Trešais līguma veids ir Robežapdrošināšanas līgums, kas nepieciešams transportlīdzekļiem, kuri iebrauc Eiropas zonas valstīs, bet reģistrēti citā valstī.

Ja ņemsiet vērā visus uzskaitītos faktorus, kas veido Jūsu apdrošināšanas maksājumu, tad tas vairs nebūs pārsteigums un zināsiet, par ko maksājat. Ērtības labad, iesakām lietot OCTA kalkulatoru. Lai izdodas atrast izdevīgāko risinājumu tieši Jums!

Back To Top