Dažkārt autovadītāji saskaras ar to, ka viņu spēkratu nav iespējams iedarbināt. Turklāt šī problēma ir aktuāla ne tikai gada aukstajā sezonā. Lai šādu situāciju atrisinātu pēc iespējas veiksmīgāk, šajā rakstā iepazīstināsim ar iespējamajiem šīs problēmas cēloņiem un risinājumiem.

Aizdedzes atslēgas bojājumi

Viens no iespējamajiem iemesliem, kura dēļ neizdodas iedarbināt auto, ir aizdedzes atslēgas bojājumi. Tādā gadījumā jāvēršas pie speciālista, lai bojājumus novērstu. Automašīnu var mēģināt iedarbināt arī ar rezerves atslēgu, bet galvenā atslēga jebkurā gadījumā jānodod speciālistam, lai tas veiktu pārbaudi.

Nestrādā starteris vai arī tas darbojas pārāk lēni – izlādējies akumulators

Dažkārt pie vainas var būt izlādējies akumulators. To var pārbaudīt ieslēdzot automašīnas salona griestu apgaismojumu. Ja tas neslēdzas, ir vājš vai izdziest, līdz ko mēģiniet iedarbināt dzinēju, akumulators ir izlādējies.

Ja apgaismojums nav traucēts, taču dzinēju tik un tā nav iespējams iedarbināt, spēkrats jānogādā autoservisā. Te gan jāatceras – lai izvairītos no bīstamām situācijām un transportlīdzeklim nerastos vēl lielāki bojājumi, kā risinājumu nevajadzētu izmantot automašīnas vilkšanu.

Starteris strādā, taču dzinēju iedarbināt nav iespējams – dzinējā ir degvielas pārpalikums

Ja automašīnu nevar iedarbināt vairākas reizes pēc kārtas, iespējams, pie vainas degvielas pārpalikums dzinējā. Ieslēdziet starteri un uzgaidiet dažas sekundes. Ja automašīnu nevar iedarbināt, pagaidiet dažas minūtes un mēģiniet vēlreiz. Svarīgi, lai vienā reizē starteris negriežas ilgāk par pusminūti – tas var veicināt ierīces un elektrovadu pārkaršanu. Ja automašīnu iedarbināt tomēr nesanāk, jāmeklē  speciālista palīdzība.

Ja automašīnu nevar iedarbināt ziemā

Ziemas sezonā ar problēmu iedarbināt automašīnu saskaras vēl vairāk autovadītāju –visbiežāk šī problēma skar transporta līdzekļus, kas aprīkoti ar dīzeļdzinēju. Arī tam var būt vairāki iemesli. Populārākie no tiem:

  • Kvēlsveces ir bojātas vai arī tām nepienāk strāva;
  • Nolietots starteris vai izlādējies akumulators;
  • Nehermētiska degvielas sistēma;
  • Sliktas kvalitātes degviela;
  • Dzinēja kompresija.

Tomēr ar problēmu iedarbināt spēkratu saskaras arī autovadītāji, kuru transportlīdzeklis aprīkots ar benzīna dzinēju. Tipiskākie cēloņi ir:

  • Vecs vai izlādējies akumulators;
  • Problēmas ar degvielas sistēmu;
  • Zemas kvalitātes degviela.

Protams, iemesli var būt arī citi, taču jebkurā gadījumā nepieciešams konsultēties ar zinošiem autoservisa darbiniekiem, kuri sniegs ieteikumus problēmas veiksmīgā atrisināšanā.

Izvēlies atbilstošu apdrošināšanu

Lai justos droši uz ceļa, kā arī mazinātu satraukumu un izdevumus automašīnas bojājumu gadījumā, svarīgi izvēlēties piemērotu apdrošināšanu.

Kā zināms, OCTA ir obligātā apdrošināšana – tā nepieciešama ikvienam motorizētam transporta līdzeklim, kas piedalās ceļu satiksmē. Taču tā sedz tikai tos zaudējumus, kas nodarīti trešajai personai vai tās mantai. Tas nozīmē – lai saņemtu atlīdzību par savam spēkratam radītajiem bojājumiem, nepieciešams noformēt KASKO polisi. Jāņem vērā, ka KASKO polisē var būt iekļauti dažādi riska segumi, tādēļ izvērtē, kuri no tiem patiešām ir aktuāli.

Lai automašīna neradītu liekus satraukumus un kalpotu labi, svarīgi veikt tās regulāru apkopi un sekot speciālistu ieteikumiem. 

Back To Top