Ikkatrs no vecākiem domā par sava bērna drošību. Īpaša uzmanība jāpievērš mazāku bērnu drošai pārvadāšanai automašīnā. Tiesa gan, pēc autokrēsliņa iegādes ar drošību saistītie jautājumi nebūt nebeidzas. Ir jāsaprot, kur sēdeklīti novietot, kā to pareizi nostiprināt, un kā koncentrēties braukšanai, ja mašīnā ir bērns.

Ir pierādīts, ka bērnu autosēdeklīšu lietošana var samazināt bērna bojāejas risku par 71% zīdaiņiem un par 54% bērniem vecumā no 1 līdz 4 gadiem. Tādēļ nepieciešams ar sēdeklīti nodrošināties jau laicīgi, lai, pirmo reizi dodoties mājās, to varētu jau izmantot. Ja nav iespējas sēdeklīti nopirkt, to var arī īrēt vai aizņemties. 

Sēdeklīša izvēle

Latvijā Ministru kabineta noteikumi paredz, ka, ja transportlīdzekļos, kuru sēdvietas aprīkotas ar drošības jostām, ved bērnus, kuru augums nepārsniedz 150 cm, jālieto viens no šādiem drošības līdzekļiem: bērnam jāatrodas viņa vecumam un svaram atbilstošā bērnu sēdeklītī un jābūt piesprādzētam ar drošības jostu vai bērnam jāsēž uz viņa vecumam un svaram atbilstoša paliktņa un jābūt piesprādzētam ar drošības jostu.

Auto sēdeklītis ir neatņemama drošības sastāvdaļa pārvietojoties ar auto. Nevar gluži vienkārši nopirkt pirmo sēdeklīti, ko ieraugi, ievietot mašīnā un teikt, ka tagad var braukt droši. Jāizvēlas bērna augumam un svaram atbilstošs krēsliņš, jo pat nelielas neatbilstības izmērā rada milzīgu drošības risku, jo jostas nespēj bērnu fiksēt trieciena gadījumā. Tirdzniecības vietās ir pieejama plaša autokrēsliņu izvēle, atliek vien izvēlēties piemērotāko variantu.

Pareiza sēdeklīša novietošana

Nākamais, kas jāņem vērā – kur pareizi novietot autosēdeklīti. Visdrošākā vieta bērna sēdeklītim vai paliktnim līdz bērna 12 gadu vecumam būs auto aizmugurējā sēdeklī. Sēdēšana priekšā blakussēdētāja vietā var būt bīstama, ja sadursmes laikā atveras gaisa spilvens, kas var bērnam radīt nopietnas traumas. Ja nav iespējas bērna sēdeklīti novietot citā vietā kā vien blakussēdētāja vietā, obligāti ir jāatslēdz gaisa spilvens, pretējā gadījumā bērnu tur sēdināt ir kategoriski aizliegts – šādu informāciju uz krēsliņu piestiprināšanas instrukcijām norāda arī ražotāji.

Piesprādzēšanās

Jau no agras bērnības nepieciešams bērniem iemācīt, ka braukšanas laikā ir obligāti jāpiesprādzējas, neatkarīgi no tā, cik liels attālums jāveic. Bērni noteikti jāievieto autosēdeklītī un jāpiesprādzē, jo pārvietoties, piemēram, sēžot pieaugušajam klēpī ir nedroši pat piesprādzējoties.

Bagāža

Ja salonā pārvadā dažādus priekšmetus, noteikti nevajag tos novietot aiz bērnu sēdeklīšiem uz aizmugurējā paneļa, jo, strauji bremzējot, tie nonāks tieši uz bērnu galvām. Bagāžas un mantu pārvadāšanai būtu vēlams izmantot bagāžas nodalījumu vai, piemēram, iegadāties jumta bagāžnieku, lai salons nebūtu jāpiepilda ar liekām un bīstamību radošām mantām.

Mobilā tālruņa lietošana

Neizmanto mobilo tālruni – lai gan šī šķiet pašsaprotama drošības prasība, tomēr nenāk par ļaunu sev to ik pa laikam atgādināt. Braukšanas laikā svarīgākais uzdevums ir koncentrēties uz ceļu, savukārt mobilais telefons var šo uzmanību novērst, kā rezultātā varat nokļūt bīstamā situācijā.

Ievērojot visus priekšnosacījumus, iespējams radīt bērnam un sev drošāku vidi automašīnā, noteikti neaizmirstot, ka obligāti jānodrošina arī octa polise. Kad par drošību ir padomāts, vecāki, braucot pie stūres, varēs koncentrēties ceļu satiksmei, neuztraucoties, ka bērns pats var atsprādzēties, izkrist no sēdeklīša vai pat brīvi pārvietoties automašīnā un radīt bīstamas situācijas.

Back To Top