Mūsdienās jābūt īpaši uzmanīgiem, skatoties pēc situācijas, kas radusies pasaulē. Tāpēc tev jābūt īpaši informētam par to, ko darīt, ja pēkšņi sāk skanēt sirēnas.

Apdraudējuma gadījumā visā valstī vai konkrētā teritorijā tiek iedarbinātas trauksmes sirēnas. Tās uzstādītas tikai pilsētās un vienas sirēnas raidītais skaņas signāls ir dzirdams aptuveni 1,5 km rādiusā (atkarībā no apkārtējās apbūves, laika apstākļiem, pilsētas ikdienas trokšņa).

Ko darīt, ja pēkšņi izdzirdi trauksmes sirēnas signālu?

  1. Ieslēdz radio (Latvijas radio 1, 2, 3, 4, 5, radio SWH, radio Skonto, Kristīgo radio, Saldus Radio, MG Latgolas Bolss) vai (LTV1, LTV7, TV3, TV5, Pirmais Baltijas kanāls, Vidusdaugavas televīzija, Latgales reģionālā televīzija, Talsu televīzija, DAUTKOM TV), lai saņemtu informāciju par notikušo un turpmāko rīcību.
  2. Papildus var sekot informācijai sociālajā tīklā Twitter: Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests @ugunsdzeseji, Valsts policija @Valsts_policija, Neatliekamā medicīniskā palīdzība @NMPDienests.
  3. Ievēro un izpildi operatīvo dienestu norādījumus.
  4. Neizslēdz radio vai TV un seko turpmākajiem paziņojumiem un norādījumiem.
  5. Nezvani bez vajadzības operatīvajiem dienestiem, lai saņemtu vēl kādu “īpašu” informāciju par notiekošo.

Ko darīt, ja savā atrašanās vietā es nedzirdu trauksmes sirēnas?

  • Apdraudējuma gadījumā apziņošanu var veikt arī atbildīgo dienestu darbinieki, izmantojot operatīvo dienestu transportlīdzekļus un skaļruņus.
  • ATCERIES: Trauksmes sirēnas iedarbina arī, ja tiek izsludināta ārkārtējā situācija, izņēmuma stāvoklis vai mobilizācija.
  • Katru gadu maijā un novembrī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests veic trauksmes sirēnu pārbaudi, tās ieslēdzot uz 3 minūtēm.

Avots: vugd.gov.lv

Back To Top