Pirms iekāpšanas automašīnā un došanās ceļā, ir svarīgi saprast, kādas ir jūsu automašīnas riepas un ko nozīmē apzīmējumi uz tām. Riepu apzīmējumi ir vairāk nekā tikai sīki numuri un burti, tie ir indikatori, kas norāda uz drošību, veiktspēju un komfortu brauciena laikā. No platuma līdz slodzes indeksam — šie apzīmējumi satur informāciju par riepas īpašībām, kas ietekmē kopējo braukšanas pieredzi. Lasiet tālāk, lai saprastu, ko nozīmē dažādi riepu apzīmējumi.

Riepas platums, augstums un diametrs

riepas apzīmējumi

Riepas platums, augstums un diametrs ir apzīmējumi, kas nosaka, kā konkrētā riepa funkcionēs dažādos braukšanas apstākļos.

Riepas platums un augstums

Riepas augstums un platums norāda uz riepas izmēru proporcijām, kam ir ietekme uz braukšanas stabilitāti un vadāmību. Platākas riepas var nodrošināt labāku saķeri un vadāmību gan uz sausiem, gan slapjiem ceļiem. Savukārt plānākas riepas var nodrošināt lielāku precizitāti stūrēšanā.

Riepas platums tiek norādīts milimetros, no riepas viena sāna līdz otram. Aplūkosim konkrētu piemēru. Riepas apzīmējumā 165/70R13 platumu apzīmē cipars 165. Pēc tā seko riepas augstuma koeficients, ko šajā gadījumā apzīmē cipars 70.

Riepas diametrs

Riepas diametra apzīmējums, kas izteikts collās vai milimetros, ir svarīgs, lai nodrošinātu, ka tiek izvēlētas pareizās riepas, kas atbilst automašīnas riteņa lielumam. Pareizi izvēlētas riepas nodrošina optimālu saķeri, stūrēšanas precizitāti un pilnīgu vadāmību dažādās braukšanas situācijās.

Iepriekš minētajā piemērā (165/70R13), riepas diametrs ir 13 collas.

Platuma, augstuma un diametra apzīmējumi – kā izvēlēties atbilstošāko savam auto?

Lai savam transportlīdzeklim izvēlētos riepas ar atbilstošu platumu, augstumu un diametru, visvieglāk būs apskatīt šobrīd uzstādītās riepas. Tāpat varat apskatīt ražotāja ieteikumu attiecībā uz riepu izvēli. Ražotājs parasti norāda optimālos riepu parametrus, kas atbilst konkrētajam automašīnas modelim. Pareizi izvēlētas riepas var būtiski ietekmēt amortizāciju un komfortu.

Kā riepu platums, augstums un diametrs ietekmē amortizāciju un komfortu

Gaisa tilpums riepās ir būtisks faktors, kas ietekmē braukšanas komfortu. Ja izvēlaties riepas ar lielu diska diametru un zemu riepu profilu, tas nozīmē, ka gaisa tilpums riepā būs zemāks. Tas var rezultēties “cietākā” braukšanas pieredzē, kad ceļa nelīdzenumus izjutīsiet spēcīgāk.

Platākas riepas uz sausiem ceļiem piedāvā labāku saķeri, bet jāņem vērā, ka, ja uz ceļa ir peļķes, palielinās akvaplanēšanas risks.

Ziemā ir vēlams izvēlēties šaurākas riepas, jo tās veido lielāku virsmas spiedienu pret ceļa segumu un padara automašīnas vadīšanu vieglāku sniega apstākļos. 

automašīnas riepas

Ātruma un slodzes indeksu apzīmējumi

Riepām ir arī ātruma koeficients un slodzes indeksa apzīmējums, kas sniedz informāciju par to, kādas ir riepas maksimālā ātruma un slodzes spējas.

Riepas ātruma indekss norāda konkrēto riepu maksimālo darba ātrumu. Riepām var būt sekojoši ātruma koeficienti: K – 110 km/h, L – 120 km/h, M – 130 km/h, N – 140 km/h, P – 150 km/h, Q – 160 km/h, R – 170 km/h, S – 180 km/h, T – 190 km/h, H – 210 km/h, V – 240 km/h, W – 270 km/h, Z – virs 240 km/h, Y – 300 km/h.

Savukārt slodzes indekss jeb kravnesības indekss norāda maksimālo svaru, ko iztur riepa. Piemēram, riepai ar slodzes indeksu “94” maksimālais drošais svars ir 670 kg.

Pareizi izvēlēti ātruma un slodzes indeksi nodrošina, ka riepas spēj nodrošināt optimālu saķeri, stūrēšanas precizitāti un vadāmību, tādējādi uzlabojot automašīnas kopējo veiktspēju.

Automašīnas sākotnējā komplektācijā parasti ir iekļautas riepas, kas atbilst ātruma un slodzes prasībām. Kad tās būs nepieciešams mainīt, pārliecinieties, lai indekss ir vienāds vai augstāks par esošo.

Vasaras, ziemas, vissezonas riepu apzīmējumi

Iepriekš minējām, ka dažādi riepu parametri var ietekmēt riepu veiktspēju dažādos apstākļos. Tieši tāpēc dažādās sezonās var būt nepieciešamas dažādas riepas, kas var atšķirties gan pēc riepas protektora, gan citiem faktoriem.

Vasaras riepas ir izstrādātas, lai nodrošinātu labu saķeri un veiktspēju uz sausa vai slapja ceļa seguma, kā arī lietainos apstākļos. Tās parasti ir cietākas un mazāk elastīgas salīdzinājumā ar ziemas riepām.

Ziemas riepas ir izstrādātas, lai nodrošinātu labu saķeri, vadāmību un bremzēšanas spēju sniega un ledus gadījumā. Gumija ir elastīgāka un saglabā plastiskumu arī pie zemas temperatūras.

Savukārt vissezonas riepas ir paredzētas lietošanai visos gadalaikos un dažādos apstākļos. Lai gan tās var būt piemērotas lietošanai visu gadu, tām bieži vien trūkst optimāla veiktspēja, salīdzinot ar vasaras/ziemas riepām.

Speciālie apzīmējumi un marķējumi

Riepu ražotāja identifikācija

Šis apzīmējums norāda riepu ražotāju. Katram ražotājam ir sava identifikācija, ko var atrast uz riepu sāniem.

M+S marķējums (Mud and Snow)

M+S (dubļi + sniegs) marķējums norāda, ka riepa ir paredzēta gan dubļainiem, gan sniegotiem apstākļiem. Riepas ar apzīmējumu M + S ir ar paaugstinātas caurgaitas īpašībām, taču to nevar uzskatīt par vissezonas riepu apzīmējumu.

3PMSF marķējums (Three Peak Mountain Snowflake)

Šis marķējums ir starptautiski atzīta ziemas riepu identifikācija, kas norāda, ka riepas ir pārbaudītas un atbilst noteiktām ziemas saķeres prasībām. Riepas, kas ir aprīkotas ar šo marķējumu, ir piemērotas lietošanai sniega un ledus apstākļos.

RunFlat tehnoloģijas marķējums

Šis marķējums nozīmē, ka riepas ir aprīkotas ar RunFlat tehnoloģiju, kas ļauj turpināt braukšanu pat pēc gaisa zuduma.

Riepu apzīmējumi ir būtiska informācija, kas ietekmē automašīnas drošību un veiktspēju. Izvēloties riepas, ir svarīgi pievērst uzmanību šiem apzīmējumiem, jo pareizi izvēlētas riepas var nodrošināt labāku saķeri, vadāmību un bremzēšanas spējas, palielinot drošību uz ceļa. Turklāt, piemēroti izvēlētas riepas var uzlabot automašīnas drošību, samazinot risku iekļūt ceļu satiksmes negadījumā, kas var ietekmēt gan KASKO, gan OCTA polišu cenas un seguma apmēru.

Back To Top