Pēc CSDD statistikas datiem, 2021. gadā lietotu automašīnu īpatsvars Latvijā bija 77.6%, un pēdējo gadu laikā vērojams to pieaugums. Ņemot vērā, ka aizvien vairāk autovadītāju izvēlas pirkt lietotu auto, aktuāls ir jautājums par transportlīdzekļa vēstures pārbaudi, izmantojot VIN numuru.

Lasiet tālāk, lai uzzinātu, kas ir VIN numurs un kā tas var palīdzēt ar auto vēstures atskaites iegūšanu pirms auto iegādes.

Kas ir VIN numurs?

VIN  (saīsinājums no “Vehicle Identification Number”) ir transportlīdzekļa identifikācijas numurs. Tas ir unikāls kods, kas piešķirts katram transportlīdzeklim. VIN parasti sastāv no 17 zīmēm, kas ietver ciparus un burtus.

Informācija, kas iekļauta VIN, var atšķirties atkarībā no ražotāja un valsts standartiem, taču parasti tajā tiek iekļauta šāda informācija:

kas ir vin numurs

Ražotāja identifikācija

Pirmie trīs simboli VIN numurā parasti norāda uz ražotāja identifikāciju. Piemēram: JHM – Honda, 1G1 – Chevrolet, JMZ – Mazda. 

Modelis un modeļa gads

Nākamie cipari atklāj automobiļa modeļa gadu un ražošanas vietu. Parasti tas tiek atspoguļots vairākos simbolos.

Transportlīdzekļa identifikācijas numurs

Pēdējie zīmju un ciparu bloki ir individuālie identifikācijas numuri, kas ir unikāli katram transportlīdzeklim, un tos izmanto, lai atšķirtu vienu automašīnu no otras.

VIN numura verificēšanas simbols

VIN numura verifikācijas simbols ir pēdējais simbols VIN numurā, ko sauc par pārbaudes ciparu. Šis pārbaudes cipars ir kā drošības elements, kas palīdz identificēt jebkādas kļūdas vai viltotus VIN numurus.

Dažādām transportlīdzekļu markām un modeļiem VIN numura atrašanās vieta var atšķirties. Vieglajos automobiļos tas visbiežāk atrodas uz amortizatora atbalsta (priekšā, kreisajā pusē), durvju ailē vadītāja pusē, motora starpsienā, salonā pasažiera pusē vai pasažieru pusē uz sliekšņa.

VIN pārbaudes priekšrocības

VIN pārbaude sniedz daudz priekšrocību, tai skaitā, detalizētu transportlīdzekļa vēsturi, kas palīdz atklāt odometra rādījumu manipulācijas, zādzības un citus potenciālos riskus, nodrošinot uzticama un droša auto iegādi.

Detalizēta transportlīdzekļa vēsture

Katram transportlīdzeklim ir VIN numurs, kas ir unikāls identifikators. Pēc VIN numura ievades specializētās datu bāzēs ir pieejama detalizēta informācija par avārijām, kurās transportlīdzeklis ir bijis iesaistīts. Tas ietver gan lielus negadījumus, kas varētu būt radījuši nopietnus bojājumus, gan mazākas sadursmes.

Turklāt transportlīdzekļa remonta vēsture sniedz informāciju par to, kādi remonti un apkopes darbi ir veikti. Tas palīdz novērtēt, vai auto ir bijis regulāri uzturēts tehniskā kārtībā.

automašīnas vēsture

Manipulēšana ar odometra rādījumiem

Pētījums liecina, ka Latvijā 22,2% transportlīdzekļu ir sagrozīti nobraukuma dati, savukārt 59,2% ir tikuši bojāti. VIN numura pārbaude var palīdzēt atklāt manipulācijas ar odometra rādījumiem, jo VIN numurs tiek saistīts ar transportlīdzekļa vēsturi, ieskaitot tā remonta vēsturi. Šī informācija tiek glabāta centralizētās datu bāzēs, un tajā var būt ietverta informācija par auto stāvokli dažādos laika periodos, kas ļauj ļoti ērti salīdzināt datus un atklāt pretrunas.

odometra rādījumi

Ja transportlīdzekļa pārbaudes laikā atklājas, ka rūpnīcas dati vai remonta vēsture neatbilst odometra rādījumiem, tas varētu norādīt uz to, ka ir veiktas manipulācijas ar odometru. Piemēram, ja remonta vai apkopes darbi tika veikti, kad transportlīdzekļa odometra rādījumi bija daudz zemāki nekā tiem bija jābūt pēc iepriekšējās transportlīdzekļa apskates, tas var norādīt uz mēģinājumu slēpt transportlīdzekļa faktisko nobraukumu.

Zādzību pārbaude

VIN numura pārbaude ir efektīvs veids, kā pārliecināties, vai auto nav zagts, jo tas ļauj meklēt informāciju par automašīnas vēsturi datu bāzēs, atklājot jebkādus ziņotos zagšanas gadījumus vai neatbilstības starp pārdoto transportlīdzekli un tā dokumentāciju, kas var būt saistītas ar nelikumīgu rīcību.

Kā veikt VIN pārbaudi?

VIN numura pārbaudi var veikt vairākās vietnēs. Pastāstīsim par divām populārākajām opcijām.

Valsts pārvaldes pakalpojums

Datus, kas nav vecāki par 2004. gadu, var iegūt izmantojot Ceļu satiksmes drošības direkcijas pakalpojumus. Šajā gadījumā autovadītājs var atrast bezmaksas informāciju no Latvijas tehniskās apskates stacijām. Lai iegūtu datus, nepieciešams VIN numurs vai reģistrācijas numurs. Šādi iespējams noskaidrot:

  • transportlīdzekļa tehniskos datus
  • tehnisko pārbaužu datumus
  • pēdējo tehniskās apskates pārbaužu rezultātus
  • fiksētos odometra rādījumus
  • informāciju par īpašniekiem
  • OCTA polises derīguma termiņu
  • transportlīdzekļa nodokļu apmēru

Lai veiktu pārbaudi, jādodas uz e.csdd.lv. Būtiski atcerēties, ka datu bāzē būs pieejama informācija tikai par Latvijā reģistrētiem transportlīdzekļiem.

autoDNA

VIN numura pārbaudi piedāvā arī vietne autoDNA. Pirms auto iegādes ir iespējams saņemt transportlīdzekļa vēstures atskaiti, apskatīt auto izcelsmes valsti, atskaites ar fotogrāfijām. AutoDNA vēstures atskaitēs iekļautie dati ir iegūti no vairāk nekā 20 Eiropas valstīm, kā arī no ASV un Kanādas, un no vairāk nekā 50 000 dažādām datu pārvaldes iestādēm, kas sniedz pakalpojumus šajā nozarē.

Vienīgais, kas ir nepieciešams, lai pārbaudītu transportlīdzekļa vēsturi, ir VIN numurs. Tas jāievada vietnē autodna.lv un dažu minūšu laikā saņemsiet datus.

VIN pārbaudes ietekme uz lēmuma pieņemšanu

VIN pārbaudes informācija var būt būtiska, pieņemot lēmumu par auto pirkšanu, jo tā sniedz svarīgu ieskatu par automašīnas vēsturi un stāvokli. Pirms automašīnas iegādes ir svarīgi novērtēt tās tehnisko un juridisko statusu, un VIN numura pārbaude ir neatsverams palīgs šajā procesā.

VIN pārbaude var palīdzēt izvairīties no VIN numura nesakritības, zagta auto iegādes, odometra  rādījumu nesakritības, tāda auto iegādes, kas ir sliktā tehniskā stāvoklī. Tāpat VIN pārbaude ir svarīga KASKO apdrošināšanas procesā. Pirms tiek noslēgta KASKO apdrošināšana, apdrošinātājs var prasīt VIN pārbaudi, lai pārliecinātos par automašīnas identitāti. 

Ir daudz piemēru un situāciju, kur VIN pārbaude ir palīdzējusi izvairīties no sliktiem pirkumiem, sniedzot svarīgu informāciju par automašīnas vēsturi un stāvokli. Šeit ir daži reāli piemēri:

  • Pirms automašīnas iegādes pircējs veica VIN pārbaudi un atklāja, ka automašīna bijusi iesaistīta smagā avārijā, kurā tika nopietni cietusi. Šī informācija deva iespēju pircējam izvairīties no auto iegādes, jo tas radīja bažas par automašīnas drošību un iespējamajiem turpmākajiem remontiem.
  • Pēc VIN pārbaudes pircējs atklāja, ka automašīnas nobraukums, kas norādīts reģistrācijas dokumentos, neatbilda faktiskajam nobraukumam, kas bija iegūts pārbaudot VIN numuru. Tas raisīja aizdomas par manipulācijām ar odometru un radīja bažas par auto kopējo tehnisko stāvokli.
  • VIN pārbaude atklāja, ka automašīna, kas tiek pārdota, ir zagta. Šinī situācijā pārbaude ļāva izvairīties no nelegāla transportlīdzekļa iegādes un likuma pārkāpuma.

VIN pārbaude ir būtisks solis lietota auto pirkšanas procesā, sniedzot svarīgu informāciju par transportlīdzekļa vēsturi un stāvokli, kam ir izšķiroša nozīme pārdomāta lēmuma pieņemšanā. Vienmēr veiciet šo pārbaudi pirms lietotas automašīnas iegādes, lai maksimāli samazinātu riskus un iegādātos kvalitatīvu transportlīdzekli.

Back To Top