Ikviens auto īpašnieks zina, ka katram sauszemes motorizētajam transportlīdzeklim, kas piedalās ceļu satiksmē, ir jābūt derīgai OCTA apdrošināšanas polisei. Likums nosaka, ka piedalīšanās ceļu satiksmē bez derīgas OCTA polises ir aizliegta un par to pienākassods. Tāpat arī katra transportlīdzekļa īpašnieka atbildība ir savlaicīga OCTA derīguma termiņa pārbaude un OCTA polises atjaunošana, lai ne tikai ievērotu likumu, bet arī izvairītos no lieliem izdevumiem ceļu satiksmes negadījuma gadījumā.

Kas ir OCTA?

OCTA polise jeb sauszemes transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana, ir transportlīdzekļa īpašnieka vai tiesīga lietotāja civiltiesiskā atbildība par ceļu satiksmes negadījumā nodarīto zaudējumu trešajai personai vai mantai.

Citiem vārdiem – izraisot ceļu satiksmes negadījumu bez OCTA polises, transportlīdzekļa vadītājam būs jāsedz cietušajai personai un mantai nodarītie zaudējumi. Bet, ja transportlīdzeklim ir derīga OCTA polise, par zaudējumu atlīdzināšanu parūpēsies apdrošinātājs.

Dodoties ar auto ārpus Latvijas robežām, ir nepieciešama OCTA polise izdrukātā formā. Latvijas teritorijas robežās normatīvie akti neparedz obligātu polises uzrādīšanu drukātā formā, jo policija var pārbaudīt polises spēkā esamību CSDD datubāzē pēc automašīnas reģistrācijas numura.

Kāpēc ir svarīgi zināt OCTA derīguma termiņu?

Viena no pirmajām lietām, ko policija pārbauda uz ceļa, ir OCTA polises esamība. Ar 2023.gadu sods par braukšanu bez derīgas OCTA polises tika vairākkārt palielināts un tas tiek aprēķināts naudas soda vienībās, kur viena vienība ir līdzvērtīga 5 eiro. Ceļu satiksmes likuma 71.pants nosaka, ka par tāda transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē, par kuru nav veikta tā īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana, piemēro naudas sodu:

  • mopēda vadītājam – 6-11 naudas soda vienības (30-55 eiro);
  • cita transportlīdzekļa vadītājam – 17-24 naudas soda vienības (85-120 eiro);
  • kravas automobiļa, kura pilna masa pārsniedz 12 tonnas, un autobusa, kura pilna masa pārsniedz 12 tonnas, īpašniekam (valdītājam, turētājam) – fiziskajai vai juridiskajai personai – 80-140 naudas soda vienības (400-700 eiro);
  • cita transportlīdzekļa īpašniekam (valdītājam, turētājam) un tirdzniecības uzņēmumam (komersantam), ja transportlīdzeklis nodots tirdzniecībā, – fiziskajai vai juridiskajai personai – 70-130 naudas soda vienības (350-650 eiro).

Savukārt, ja pārkāpums ir fiksēts ar tehniskajiem līdzekļiem, neapturot transportlīdzekli (foto radaru), sods par braukšanu bez derīgas OCTA polises tiek piemērots transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā norādītajam turētājam un visos gadījumos auto īpašniekam tiek piemērots minimālais naudas sods – 350 eiro.

Šis ir būtisks iemesls, kādēļ ir svarīgi zināt, kā pārbaudīt OCTA polises derīguma termiņu. Turklāt, ir jāņem vērā, ka auto īpašnieki par derīgas OCTA polises neesamību var tikt sodīti vairākas reizes, piemēram, ja foto radars fiksē vienu un to pašu auto bez OCTA polises vairākas reizes, par katru reizi tiks piemērots naudas sods, pat ja tas noticis vienas dienas vai stundas laikā.

pārbaudīt OCTA derīguma termiņu

Kā pārbaudīt OCTA derīguma termiņu?

Ir dažādi veidi, kā pārbaudīt OCTA derīguma termiņu, un to var ērti izdarīt jebkurā diennakts laikā gan no datora, gan mobilā telefona:

Viens no ērtākajiem veidiem, kā pārbaudīt OCTA polisi, ir izmantojot Latvijas Transportlīdzekļu Apdrošinātāju Biroja (LTAB) mājaslapā esošo rīku “Pārbaudi OCTA”. Informācijas saņemšanai jāievada vien transportlīdzekļa reģistrācijas numurs vai šasijas numurs.

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) mājas lapā (e.csdd.lv) vai lejupielādējot CSDD mobilo aplikāciju arī ir iespēja pārbaudīt OCTA derīguma termiņu. Informācijas saņemšanai būs nepieciešams auto reģistrācijas numurs vai šasijas numurs. CSDD šo elektronisko pakalpojumu sniedz par maksu – 1 eiro.

OCTA polises derīguma termiņu ir iespējams uzzināt arī pie apdošinātāja, kur OCTA polise ir iegādāta. Visvienkāršāk to var uzzināt, apmeklējot apdrošināšanas kompānijas mājaslapu un savu klienta profilu (ja tāds ir), vai arī sazinoties ar apdrošinātājiem. Būs nepieciešami auto dati vai transportlīdzekļa īpašnieka personas kods.

Tāpat ir pieejamas arī citas interneta mājas lapas un rīki, ar kuru palīdzību uzzināt sava auto OCTA polises derīguma termiņu, piemēram, manapolise.lv. Parasti šīs mājaslapas uzreiz piedāvā arī salīdzināt dažādu apdrošināšanas kompāniju OCTA polises piedāvājumus un iegādāties izdevīgāko, kas ir ļoti ērts risinājums.

Kā izvēlēties un kur pirkt OCTA polisi?

OCTA polisi var iegādāties no dažādām apdrošināšanas kompānijām, to mājaslapās vai sazinoties ar tām. Taču prakse rāda, ka visērtāk un ātrāk ir izmantot kādu no interneta mājaslapām, kuras piedāvā OCTA kalkulatoru un, balstoties uz ievadītajiem datiem, piedāvās vairākus variantus.

OCTA kalkulators palīdz ikvienam transportlīdzekļa īpašniekam vai tā tiesīgam lietotājam izvēlēties OCTA apdrošināšanas optimālo risinājumu, balstoties uz ievadītajiem datiem. Izmantojot OCTA kalkulatoru, ir iespējams uzzināt, kādu OCTA polises cenu piedāvā katrs apdrošinātājs, atbilstoši vēlamajam OCTA derīguma termiņam, kas ir 1, 3, 6, 9 vai 12 mēneši.

Kas ietekmē OCTA polises cenu?

OCTA polises cenu ietekmē vairāki aspekti, viens no tiem ir jau minētais apdrošināšanas termiņš, taču vēl polises cenu ietekmē transportlīdzekļa pilna masa, tā reģistrācijas vieta un izmantošanas veids, kā arī bonus-malus jeb riska klase. Svarīgi atcerēties, ka par katru izraisīto ceļu satiksmes negadījumu transportlīdzekļa īpašnieks zaudē līdzšinējo Bonus-Malus klasi.

Bieži vien, iegādājoties OCTA polisi, ir iespēja izvēlēties sev ērtāko veidu atgādinājumu par OCTA derīguma termiņa beigām saņemšanai. Piemēram, manapolise.lv piedāvā saņemt atgādinājumus gan SMS, gan e-pasta veidā, turklāt pirmais atgādinājums tiks izsūtīts jau 28 dienas pirms OCTA derīguma termiņa beigām, kas palīdz jau laikus sākt plānot un domāt par jaunas OCTA polises iegādi.

Kas jāņem vērā, iegādājoties OCTA polisi?

Auto vadītāji tiek aicināti laikus parūpēties par OCTA polises derīguma termiņu, tomēr, ja ir sanācis OCTA polises iegādi atlikt uz pēdējo brīdi, ir jāņem vērā, ka tā stāsies spēkā apmēram 15 minūšu laikā pēc tās iegādes. OCTA polises spēkā stāšanās laiks ir atkarīgs no katras apdrošināšanas sabiedrības sistēmu uzstādījumiem un var svārsties robežās no 5 līdz pat 60 minūtēm.

Kur ir derīga iegādātā OCTA polise?

Noformētā OCTA polise darbojas visā Eiropas Savienībā, kā arī Norvēģijā, Lihtenšteinā, Šveicē un Islandē. Dodoties ceļojumā uz ārvalstīm, ir rūpīgi jāizpēta, vai konkrētajā valstī būs spēkā OCTA līgums un vai nav nepieciešams starptautiskais līgums – Zaļā karte. Zaļā karte pārsvarā ir nepieciešama, apmeklējot valstis, kuras nav Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstis.

Papildus drošībai spēkratu īpašnieki var iegādāties arī KASKO apdrošināšanu. KASKO ir brīvprātīgā sauszemes transportlīdzekļu apdrošināšana, kas kompensē zaudējumus transportlīdzekļa bojājumu, zādzības vai laupīšanas gadījumā. Atšķirībā no OCTA, zaudējumi tiks kompensēti arī gadījumos, kad vainīgā persona būs apdrošināšanas ņēmējs (transportlīdzekļa vadītājs).

Gan OCTA, gan KASKO apdrošināšana parūpēsies par auto īpašnieku sirdsmieru, maciņu, kā arī atbilstību likumam, atrodoties uz ceļa.

Back To Top