Ātruma pārsniegšana joprojām ir viens no izplatītākajiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem visā pasaulē, radot ievērojamus riskus ceļu satiksmes drošībai. Lai atturētu no pārgalvīgas braukšanas, daudzas valstis, tai skaitā Latvija, ir ieviesušas soda punktu sistēmas, kuru mērķis ir saukt pārkāpējus pie atbildības un veicināt atbildīgus braukšanas paradumus. Izpratne par to, kā šīs sistēmas darbojas, ir ļoti svarīga, lai autovadītāji izprastu ātruma ierobežojumu pārkāpšanas sekas. Šajā rakstā apskatīsim ātruma pārsniegšanas soda punktu sistēmu

Kāds ir sods pār ātruma pārsniegšanu? 

Atļauto braukšanas ātrumu un tā pārsniegšanu regulē Ceļu satiksmes likums. 55.pantā “Braukšanas ātruma, distances un intervāla neievērošana” noteikts, cik liels sods par ātruma pārsniegšanu tiek piemērots, atbilstoši pārsniegtā ātruma lielumam. 

Ātruma pārsniegšana ārpus apdzīvotas vietas

  • Par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu līdz 10 kilometriem stundā ar mopēdiem, motocikliem, tricikliem, kvadricikliem, vieglajiem automobiļiem un kravas automobiļiem piemēro brīdinājumu.
  • Par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu no 11 kilometriem stundā līdz 20 kilometriem stundā ar mopēdiem, motocikliem, tricikliem, kvadricikliem, vieglajiem automobiļiem un kravas automobiļiem piemēro brīdinājumu vai naudas sodu četru vienību apmērā.
  • Par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu no 21 kilometra stundā līdz 30 kilometriem stundā ar mopēdiem, motocikliem, tricikliem, kvadricikliem, vieglajiem automobiļiem un kravas automobiļiem piemēro naudas sodu astoņu vienību apmērā.
  • Par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu no 31 kilometra stundā līdz 40 kilometriem stundā ar mopēdiem, motocikliem, tricikliem, kvadricikliem, vieglajiem automobiļiem un kravas automobiļiem piemēro naudas sodu sešpadsmit naudas soda vienību apmērā.
  • Par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu no 41 kilometra stundā līdz 50 kilometriem stundā ar mopēdiem, motocikliem, tricikliem, kvadricikliem, vieglajiem automobiļiem un kravas automobiļiem piemēro naudas sodu no trīsdesmit divām līdz četrdesmit četrām soda vienībām.
  • Par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu no 51 kilometra stundā līdz 60 kilometriem stundā ar mopēdiem, motocikliem, tricikliem, kvadricikliem, vieglajiem automobiļiem un kravas automobiļiem piemēro naudas sodu no četrdesmit astoņām līdz sešdesmit četrām soda vienībām un transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu uz trim mēnešiem.
  • Par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu vairāk par 60 kilometriem stundā ar mopēdiem, motocikliem, tricikliem, kvadricikliem, vieglajiem automobiļiem un kravas automobiļiem piemēro naudas sodu no septiņdesmit divām līdz deviņdesmit sešām soda vienībām un atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz sešiem mēnešiem.
PārkāpumsSodsAutomašīnas svars
Līdz 10 km/hBrīdinājums< 7.5 t
11-20 km/hBrīdinājums vai naudas sods četru vienību apmērā< 7.5 t
21-30 km/hNaudas sods astoņu vienību apmērā + 1 soda punkts< 7.5 t
31-40 km/hNaudas sods 16 vienību apmērā + 2 soda punkti< 7.5 t
41-50 km/hNaudas sods 32 – 44 vienību apmērā + 3 soda punkti< 7.5 t
51-60 km/hNaudas sods 48 – 64 vienību apmērā + 4 soda punkti + tiesību atņemšana uz 3 mēnešiem< 7.5 t
Vairāk par 60 km/hNaudas sods 72 – 96 vienību apmērā + 5 soda punkti + tiesību atņemšana uz 6 mēnešiem< 7.5 t
ātruma pārsniegšana apdzīvotās vietās

Ātruma pārsniegšana apdzīvotās vietās

Par ātruma pārsniegšanu apdzīvotā vietā tiek piemērots naudas sods lielākā apmērā. Saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 55. pantu:

  • No 11 kilometriem stundā līdz 20 kilometriem stundā. Ja tas izdarīts vietā, kura apzīmēta ar 519. vai 555. ceļa zīmi “Apdzīvotas vietas sākums” vai ar 533. ceļa zīmi “Dzīvojamā zona”, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam astoņu naudas soda vienību apmērā.
  • No 21 kilometra stundā līdz 30 kilometriem stundā. Ja tas izdarīts vietā, kura apzīmēta ar 519. vai 555. ceļa zīmi “Apdzīvotas vietas sākums” vai ar 533. ceļa zīmi “Dzīvojamā zona”, piemēro naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam sešpadsmit naudas soda vienību apmērā.
  • No 31 kilometra stundā līdz 40 kilometriem stundā. Ja tas izdarīts vietā, kura apzīmēta ar 519. vai 555. ceļa zīmi “Apdzīvotas vietas sākums” vai ar 533. ceļa zīmi “Dzīvojamā zona”, piemēro naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam trīsdesmit divu naudas soda vienību apmērā.
  • No 41 kilometra stundā līdz 50 kilometriem stundā. Ja tas izdarīts vietā, kura apzīmēta ar 519. vai 555. ceļa zīmi “Apdzīvotas vietas sākums” vai ar 533. ceļa zīmi “Dzīvojamā zona”, piemēro naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no četrdesmit astoņām līdz sešdesmit četrām naudas soda vienībām.
  • No 51 kilometra stundā līdz 60 kilometriem stundā. Ja tas izdarīts vietā, kura apzīmēta ar 519. vai 555. ceļa zīmi “Apdzīvotas vietas sākums” vai ar 533. ceļa zīmi “Dzīvojamā zona”, piemēro naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no septiņdesmit divām līdz deviņdesmit divām naudas soda vienībām un transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu uz sešiem mēnešiem.
  • Vairāk par 60 kilometriem stundā. Ja tas izdarīts vietā, kura apzīmēta ar 519. vai 555. ceļa zīmi “Apdzīvotas vietas sākums” vai ar 533. ceļa zīmi “Dzīvojamā zona”, piemēro naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no simt astoņām līdz simt trīsdesmit sešām naudas soda vienībām un transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu uz 12 mēnešiem.

Ātruma pārsniegšana un soda punkti

Tāpat par ātruma pārsniegšanu autovadītājam var tikt piemēroti soda punkti. Soda punkti tiek piemēroti sekojošā kārtībā.

  • Par ātruma pārsniegšanu no 21 līdz 30 km/h tiek piemērots 1 soda punkts
  • Par ātruma pārsniegšanu no 31 līdz 40 km/h tiek piemēroti 2 soda punkti
  • Par ātruma pārsniegšanu no 41 līdz 50 km/h tiek piemēroti 3 soda punkti
  • Par ātruma pārsniegšanu no 51 līdz 60 km/h tiek piemēroti 4 soda punkti
  • Savukārt par ātruma pārsniegšana par vairāk nekā 60 km/h tiek piemēroti 5 soda punkti.

Drošas braukšanas nozīme

Pārsniedzot ātrumu, autovadītājs riskē ne tikai ar naudas sodu, bet arī ar savu un citu satiksmes dalībnieku drošību. Tādēļ ir būtiski ievērot noteiktos ierobežojumus un piekopt drošas braukšanas praksi. Esiet informēts par ātruma ierobežojumiem un ceļu satiksmes noteikumiem, un, vajadzības gadījumā, izmantojiet tādas tehnoloģijas kā GPS ierīces vai viedtālruņu lietotnes, lai uzraudzītu ātrumu un saņemtu brīdinājumus par ierobežojumu pārsniegšanu.

Atcerieties, ka fotoradari var fiksēt ne tikai atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu, bet arī pārbaudīt, vai transportlīdzeklim ir spēkā esoša OCTA jeb Obligātā civiltiesiskā transportlīdzekļu apdrošināšana. Tādēļ ir svarīgi sekot līdzi ne tikai ātrumam, ar kādu pārvietojaties, bet arī OCTA derīguma termiņam

Vairāk par atļauto ātrumu un tā pārsniegšanu lasiet Ceļu satiksmes likumā.

Back To Top