Auto iegāde no Vācijas

Pēc CSDD publicētajiem datiem, lielākā daļa Latvijā no jauna reģistrēto automašīnu ir lietotas. Vācija ir viena no valstīm, kas sastāda lielāko Eiropas auto tirgus daļu. Līdz ar to arī Latvijā lielākā daļa no importētajām automašīnām ir no Vācijas. 

Šajā rakstā apskatīsim, kāpēc ir vērts iegādāties auto no Vācijas, kāds ir iegādes process un kāda apdrošināšana nepieciešama pēc auto iegādes.

Kāpēc iegādāties auto no Vācijas

Kāpēc iegādāties auto no Vācijas?

Auto iegāde no Vācijas piedāvā daudz priekšrocību, no kurām galvenā ir transportlīdzekļa tehniskā stāvokļa uzticamība un plašā izvēle. Apskatīsim vairākas priekšrocības, kas daudziem autovadītājiem ir svarīgas, pērkot auto no Vācijas.

Kvalitāte

Vācu automašīnu ražotāji ir pazīstami ar savu augsto kvalitāti un inovācijām. Automobiļi tiek ražoti, ņemot vērā augstus standartus un stingru kvalitātes kontroli.

Izvēles iespējas

Vācija ir viena no pasaules lielākajām automašīnu ražotājvalstīm, tāpēc tirgū ir pieejams plašs dažādu modeļu un cenu kategoriju automašīnu klāsts, nodrošinot, ka pircējiem ir plašas izvēles iespējas, neatkarīgi no tā, vai viņi meklē luksusa transportlīdzekļus, augstas veiktspējas automašīnas vai praktiskus ikdienas transportlīdzekļus.

Laba tehniskās apkopes vēsture

Vācu automašīnas parasti tiek uzturētas un apkoptas saskaņā ar ražotāju ieteikumiem, tāpēc lielākoties tās ir labā stāvoklī, pat ja tās ir lietotas.

Papildu pakalpojumi

Daži auto dīleri Vācijā var piedāvāt papildu pakalpojumus, piemēram, automašīnas transportēšanu uz galamērķi vai finansēšanas iespējas.

Reputācija un zīmoli

Lielākoties cilvēkiem Vācijas automašīnas saistās ar augstu prestižu un reputāciju, jo īpaši, runājot par tādiem zīmoliem kā BMW, Mercedes-Benz vai Audi.

Tie ir daži no faktoriem, kas bieži vien mudina autovadītājus iegādāties auto no Vācijas. Ja arī Jūs esat nolēmuši par labu auto no Vācijas, pastāstīsim soli pa solim, kas jāzina un jāņem vērā pirms auto iegādes. 

soli pirms auto iegādes no Vācijas

Svarīgi soļi pirms auto iegādes 

Pirms auto iegādes no Vācijas, ir jāpievērš uzmanība vairākiem būtiskiem soļiem, lai nodrošinātu veiksmīgu darījumu. Pirmkārt, vissvarīgākā ir rūpīga pārdevēja reputācijas un uzticamības izpēte neatkarīgi no tā, vai tas ir izplatītājs vai privāts pārdevējs. 

Pēc tam rūpīgi jāpārbauda automašīnas vēsture, izmantojot servisa ierakstus. Vispopulārākā transportlīdzekļa vēstures pārbaude ir ar VIN numura palīdzību. 

VIN (transportlīdzekļa identifikācijas numurs) ir unikāls kods, kas tiek piešķirts katram mehāniskajam transportlīdzeklim, kad tas tiek ražots. Tas sniedz daudz informācijas par auto marku, modeli, ražošanas gadu, izcelsmes valsti un daudz ko citu. VIN parasti sastāv no 17 rakstzīmēm, kas var ietvert gan burtus, gan ciparus. VIN numuru var atrast vairākās transportlīdzekļa vietās, tostarp informācijas panelī, vadītāja puses durvju ailē, kā arī auto dokumentos. 

Lai nodrošinātu juridisko atbilstību, ir jāapkopo visa nepieciešamā dokumentācija, tostarp reģistrācijas dokumenti un importa/eksporta dokumenti. Pārliecinieties, ka auto pārdevējs nodevis visus ar to saistītos dokumentus, tai skaitā:

  • Transportlīdzekļa īpašumtiesību sertifikātu (Fahrzeubrief);
  • Transportlīdzekļa apliecību (Fahrzeugschein);
  • Tehniskās apskates sertifikātu (HU-Hauptuntersuchung);
  • Izplūdes gāzu sastāva analīzi (AU-Abgasuntersuchung);
  • Servisa grāmatu;
  • Tehnisko pasi (tāda var arī nebūt);
  • Ja automašīna importēta Vācijā no citas Eiropas valsts – veiktā pirkuma un nodokļu, tai skaitā muitas nodokļa, samaksas apliecinājumu.

Visbeidzot, ir svarīgi iegūt profesionālu transportlīdzekļa novērtējumu, piemēram, veicot tā pārbaudi pie automehāniķa. Ņemot vērā šos soļus, varat pārliecināties, ka izvēlētais auto no Vācijas būs kvalitatīvs.

kāds ir auto iegādes process Vācijā

Kāds ir auto iegādes process Vācijā?

Automašīnas iegādes process sākas ar transportlīdzekļa izvēli no izplatītāja vai privātā pārdevēja. Daži no populārākajiem auto sludinājumu portāliem ir:

Tiklīdz atrasta piemērota automašīna, notiek sarunas par cenu un pārdošanas noteikumiem. Tiek veidots pirkšanas/pārdošanas līgums, pēc kura tiek nokārtoti citi nepieciešamie dokumenti, tai skaitā transportlīdzekļa reģistrācijas apliecība, kas ir būtiska īpašumtiesību nodošanas gadījumā. 

Visbeidzot, darījums noslēdzas ar maksājumu un īpašumtiesību nodošanu. Lai auto nogādātu Latvijā, vai nu pašam jādodas uz Vāciju, vai jāizmanto auto piegāde no Vācijas ar starpnieku. Ja dosieties uz Vāciju un brauksiet uz Latviju ar jauno auto pats, jāņem vērā, ka visbiežāk būs jāapmeklē Vācijas automobiļu reģistrācijas birojs (Zulassungsstelle). Tajā automašīna tiks pārrakstīta uz jauno īpašnieku, tiks noņemtas Vācijas numura zīmes un uzliktas tranzīta numura zīmes, kā arī tiks izsniegti jaunie dokumenti, kas būs nepieciešami Latvijā, dodoties uz CSDD. Tāpat būs jāiziet tehniskā apskate un jāiegādājas apdrošināšana. 

Kad auto tiek reģistrēts Latvijā, jārēķinās ar sekojošām izmaksām:

  • Īpašnieka maiņas noformēšana, reģistrācija un reģistrācijas apliecība (maksājumu veic ieguvējs) – 26,37 EUR
  • Noņemšana no uzskaites, ja transportlīdzeklis nav noņemts no uzskaites (maksājumu veic atsavinātājs) – 3,02 EUR
  • Par katra nodokļa iekasēšanu, veicot nodokļa maksājumu CSDD kasē – 1,20 EUR
  • Dokumentu nosūtīšana ar pasta starpniecību vienkāršā sūtījumā – 1,98 EUR
  • Par katra nodokļa iekasēšanu e-CSDD – 1,02 EUR

OCTA apdrošināšana 

OCTA apdrošināšana sedz zaudējumus, kas negadījuma gadījumā nodarīti trešajām personām, tostarp to īpašumam. 

Tā ir obligāta visiem Latvijā reģistrētajiem transportlīdzekļiem un jānoformē uzreiz pēc automašīnas iegādes. Par braukšanu bez derīgas OCTA polises tiek piemērots naudas sods. OCTA polisi var iegādāties uz dažādiem termiņiem – 1,3,6,9 vai 12 mēnešiem. 

KASKO apdrošināšana 

Pircējiem, kas apsver iespēju iegādāties automašīnu no Vācijas, ir vērts apsvērt arī ieguvumus, ko sniedz KASKO apdrošināšana. Atšķirībā no OCTA apdrošināšanas, kas ir obligāta, KASKO apdrošināšana ir brīvprātīga un piedāvā visaptverošu segumu. KASKO pasargā transportlīdzekļa īpašnieku no neparedzētiem izdevumiem, kas izriet no dažādiem starpgadījumiem, tostarp negadījumiem, zādzībām, vandālisma un dabas katastrofām. Izvēloties KASKO apdrošināšanu, pircēji var aizsargāt savu ieguldījumu automašīnā un mazināt finansiālos riskus.

Reģistrācija un tehniskā apkope 

Pēc auto iegādes būs nepieciešams veikt transportlīdzekļa reģistrāciju. Īpašuma tiesību maiņa un reģistrācija ir iespējama elektroniski e-CSDD vai klātienē. Lai reģistrētu auto un nokārtotu auto īpašumtiesību maiņu, būs nepieciešami sekojoši dokumenti:

  • Transportlīdzeklis agregātu numuru salīdzināšanai, ja transportlīdzekļa reģistrācijas apliecībā nav norādīts VIN;
  • Transportlīdzekļa reģistrācijas apliecība;
  • Dokumentu iesniedzēja pase vai ID karte. CSDD izsniegtu vadītāja dokumentu var uzrādīt, ja Iedzīvotāju reģistrā ir informācija par derīgu personas pasi vai ID karti;
  • Ārvalstu juridiska persona iesniedz ne senāk kā pirms gada notariāli apliecinātu juridiskās personas statusu apliecinošu dokumentu (izņemot, ja CSDD ir pieejama informācija ārvalsts uzņēmumu reģistrā).

Tāpat būs svarīgi ievērot regulāru tehnisko apskati. Tas ietver ikdienas rūpes, piemēram, eļļas maiņu, riepu spiediena un bremžu pārbaudi, kā arī periodiskus apkopes darbus saskaņā ar ražotāja ieteikumiem. Konsekventa apkopes grafika ievērošana ne tikai pagarina transportlīdzekļa kalpošanas laiku, bet arī nodrošina drošību uz ceļa gan vadītājam, gan citiem satiksmes dalībniekiem.

Noslēgumā jāsaka, ka automašīnas iegāde no Vācijas piedāvā daudz iespēju, taču nepieciešama rūpīga sagatavošanās un izpratne, lai veiksmīgi novērstu iespējamās problēmas. Rūpīga pārdevēju izpēte, automašīnas vēstures pārbaude un visu nepieciešamo dokumentu nodrošināšana ir būtiski soļi pirms pirkuma veikšanas. Pircējam esot sagatavotam un informētam, auto iegāde no Vācijas būs veiksmīga un droša.

Back To Top