Mūsdienu digitālajā laikmetā, kad laika un resursu ekonomija ir svarīgāka nekā jebkad agrāk, attālināta auto pārrakstīšana ir kļuvusi par ērtu un pieprasītu risinājumu. Šis process ļauj automašīnas pircējiem un pārdevējiem veikt nepieciešamo auto pārreģistrāciju bez vajadzības fiziski apmeklēt attiecīgās iestādes, nodrošinot darījuma ātrumu un vienkāršību.

Kas ir attālināta auto pārrakstīšana?

Attālināta auto pārrakstīšana ir process, kas ļauj automašīnas īpašumtiesību maiņu reģistrēt bez nepieciešamības personīgi apmeklēt Ceļu satiksmes drošības direkciju (CSDD). Šis process – no sākuma līdz beigām – notiek tiešsaistē, izmantojot digitālas platformas un e-paraksta tehnoloģijas, kas ļauj abām pusēm nokārtot un parakstīt nepieciešamos dokumentus elektroniski. Tehnoloģijas, kas ļauj šo procesu veikt tiešsaistē, ietver drošus datu pārsūtīšanas protokolus, e-paraksta validāciju un integrāciju ar valsts informācijas sistēmām. Galvenās priekšrocības šāda veida īpašnieku maiņai, veicot attālinātu auto pārrakstīšanu, ir ērtība un iespēja ietaupīt laiku, jo tiek aiztaupīta vajadzība doties uz Ceļu satiksmes drošības direkcijas filiāli, kas, savukārt, ļauj ietaupīt nevajadzīgus izdevumus par transportu un aiztaupa administratīvās formalitātes, vienlaikus nodrošinot, ka darījums tiek veikts drošā veidā.

mašīna pārdošanai

Kāpēc ir svarīgi pārbaudīt izvēlētā auto vēsturi?

Pirms attālinātas auto pārrakstīšanas ārkārtīgi svarīgi ir pārbaudīt izvēlētā auto vēsturi. Automobiļa vēstures pārbaude var palīdzēt identificēt jebkādas iepriekšējas problēmas, kas atrodamas automašīnas vēsturē, kam, savukārt, varētu būt ietekme uz jūsu lēmumu par konkrētā auto iegādi. Informācija, ko vēlams noskaidrot par izvēlēto auto:

  • Avāriju vēsture: jānoskaidro, vai automašīna ir bijusi iesaistīta un cietusi avārijās, kam varētu būt ietekme uz automašīnas tehnisko stāvokli, drošību un pašreizējo vērtību.
  • Nobraukums: jānoskaidro, vai automašīnas odometra rādītāji ir ticami un vai nav bijuši mēģinājumi ar tiem manipulēt, un vai automašīnas pārdevējs ir sniedzis patiesu informāciju par automašīnas nobraukumu.
  • Tehniskā stāvokļa vēsture: jāiegūst informācija par veiktajām regulārajām auto apkopēm, veiktajiem remontdarbiem un tehniskās apskates vēsturi.

Informāciju par automobiļa vēsturi var iegūt, izmantojot dažādus tiešsaistes rīkus un datubāzes, kas sniedz detalizētu pārskatu par transportlīdzekli. Izmantojot tādus resursus kā CSDD publiskās datu bāzes, apdrošināšanas sabiedrību reģistri un dažādi privāti servisi, kas specializējas transportlīdzekļu vēstures pārbaudē, varēsiet būt droši, ka pērkat kvalitatīvu auto. Pamatinformācijas pārbaude par iegādei noskatītu automašīnu ir jāuztver kā pirkuma procesa neatņemama sastāvdaļa, kas, ar minimālu piepūli un laiku, var jūs pasargāt no iespējamiem zaudējumiem un nodrošināt, ka pirkums būs drošs un izdevīgs ilgtermiņā.

Kā notiek attālinātais auto pārrakstīšanas process?

Attālināta auto pārrakstīšana ir moderns un tehnoloģiski gana pilnveidots process, kas ļāvis ievērojami atvieglot auto pārreģistrācijas procedūru. Lai veiksmīgi paveiktu auto pārrakstīšanu, abām pusēm jāveic sekojošie soļi:

1. Sagatavošanās un dokumentu apkopošana:

      • Pārdevējam un pircējam jāsagatavo nepieciešamie dokumenti, tostarp dokumenti par tehnisko apskati, apdrošināšanas polise un transportlīdzekļa reģistrācijas apliecība.

      2. Pieteikšanās un identifikācija:

        • Izmantojot “Vienoto pieteikšanos”, tiek veikta autorizācija platformā e.csdd.lv.

        3. Auto noņemšana no uzskaites:

          • Reģistrētais auto īpašnieks – pārdevējs – e-CSDD vietnē veic pārdodamā transportlīdzekļa noņemšanu no uzskaites atsavināšanai Latvijā. Pēc autorizēšanās pārdevējs sadaļā “Darbības ar transportlīdzekļiem” izvēlas iespēju “Noņemšana no uzskaites atsavināšanai Latvijā” un veic nepieciešamās darbības. 

          4. Īpašnieka maiņas pieprasījums:

            • Pēc tam, kad auto īpašnieks – pārdevējs – apstiprina, ka veikta auto noņemšana no uzskaites, pircējs e-CSDD vietnē iniciē automašīnas iegādi, sadaļā “Darbības ar transportlīdzekļiem” izvēloties iespēju “Īpašuma tiesību maiņa” un ievadot nepieciešamos datus, tā uzsākot transportlīdzekļu īpašnieku maiņu.

            5. Īpašnieka maiņas apstiprinājums:

              • Pēc īpašuma tiesību maiņas iniciēšanas no pircēja puses, reģistrētais īpašnieks saņem e-pastu par saņemto pieteikumu un e-CSDD vietnē apstiprina pircēja īpašuma tiesības uz konkrēto automašīnu. Darbības, kas saistītas ar īpašnieku maiņu, jāveic piecu dienu laikā vai arī tas tiek automātiski anulēts. Kad pārdevējs ir apstiprinājis īpašnieka maiņu, automašīna un atbildība par konkrēto auto pāriet pircēja pārziņā.

              6. Automobiļa reģistrācija:

                • Pircējs – jaunais automašīnas īpašnieks – saņem īpašnieku maiņu apstiprinošu e-pastu, pēc kā piecu dienu laikā jāveic automašīnas reģistrācija CSDD. Standarta gadījumā to iespējams veikt attālināti, pircējam saņemot jauno reģistrācijas apliecību tiešsaistē, klātienē vai pa pastu (pēc izvēles). Gadījumā, ja reģistrācijas apliecību nepieciešams papildināt ar, piemēram, informāciju par auto turētāju, automobiļa reģistrācija tiek pabeigta CSDD nodaļā.
                vīrietis runā pa telefonu pie datora

                Biežāk uzdotie jautājumi par attālināto auto pārrakstīšanu

                Ņemot vērā, ka attālinātās auto pārrakstīšanas iespēju vēlas izmantot arvien plašāks interesentu loks, esam apkopojuši dažus no visbiežāk uzdotajiem jautājumiem, kas saistīti ar attālināto auto pārrakstīšanu:

                Cik droša ir attālināta auto pārrakstīšana? Attālinātās auto pārrakstīšanas procesā tiek izmantotas augstākās drošības tehnoloģijas, tostarp e-paraksts un datu šifrēšana, nodrošinot, ka jūsu informācija un transakcija ir aizsargāta.

                Kādas ir attālinātas pārrakstīšanas papildus izmaksas? Attālināta pārrakstīšana parasti ir izmaksu ziņā efektīvāka, jo tā samazina nepieciešamību pēc fiziskas CSDD filiāles apmeklēšanas un ar to saistītajām izmaksām.

                Ko darīt, ja procesa laikā rodas problēmas? Ja pārrakstīšanas procesa gaitā rodas tehniskas problēmas, neskaidrības vai jautājumi par procesu, ieteicams sazināties ar attiecīgās platformas – Latvijā tas būtu e-CSDD – klientu atbalsta dienestu, kas palīdzēs atrisināt jebkādas neskaidrības vai tehniskas problēmas.

                Vai varu atcelt pārrakstīšanu un īpašnieku maiņu, ja esmu pārdomājis vai mainījusies situācija? Pēc tam, kad pircējs iniciējis auto īpašuma tiesību maiņas procesu, auto īpašniekam jeb pārdevējam ir dotas piecas dienas šo nomaiņu apstiprināt – vai neapstiprināt, un pēc piecu dienu termiņa beigām pieteikums par īpašuma tiesību maiņu tiek automātiski anulēts. Pēc tam, kad pārdevējs e-CSDD ir apstiprinājis transportlīdzekļa īpašnieka maiņu, automašīna nonāk pircēja īpašumā – šīs izmaiņas ir saistošas.

                Attālināta auto pārrakstīšana ir ērts un mūsdienīgs risinājums

                Attālināta auto pārrakstīšana piedāvā nozīmīgus ieguvumus, tostarp laika ietaupījumu un samazinātas administratīvās formalitātes, ļaujot automašīnas pircējiem un pārdevējiem nepieciešamās darbības veikt vienkārši un efektīvi. Tomēr ir būtiski rūpīgi pārbaudīt izvēlētās automašīnas vēsturi, lai nodrošinātu drošu un izdevīgu pirkumu. Pareizi veikta auto pārrakstīšana un vēstures izvērtēšana var būtiski atvieglot un uzlabot jūsu auto iegādes pieredzi.

                Back To Top