Mēdz būt dažādi iemesli, kāpēc auto īpašnieks varētu saskarties ar nepieciešamību noņemt transportlīdzekli no uzskaites. Iespējams, agrāk tik uzticamais transportlīdzeklis kļuvis par pastāvīgu raižu avotu ikdienā, varbūt auto vairs vienkārši netiek izmantots un aizņem vietu garāžā, vai arī auto ir novecojis un tā tehniskais stāvoklis neļauj to droši ekspluatēt ceļu satiksmē – situācijas mēdz būt dažādas, un ir reizes, kad auto noņemšana no uzskaites ir racionāls un prātīgs solis. Šajā rakstā noskaidrosim, kā – soli pa solim – notiek auto noņemšana no uzskaites. 

Kāpēc ir svarīgi noņemt auto no uzskaites?

Automašīnas noņemšana no uzskaites tās īpašniekam ļauj to ērti pārdot vai utilizēt, un aizmirst visas ar šo auto saistītās iespējamās raizes – juridiski īpašnieks, kurš auto noņēmis no uzskaites, vairs nav saistīts ar automašīnas ekspluatācijas un uzturēšanas pienākumiem. Šobrīd jebkuram auto īpašniekam ir iespēja arī uz laiku noņemt savu transportlīdzekli no uzskaites, samaksājot 3,02 eiro un nododot Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD) glabāšanā auto numura zīmes. Ja uzskaiti atjauno piecu gadu laikā un reģistrē tajā pašā CSDD klientu apkalpošanas centrā, kur zīmes nodotas, par pakalpojumu – auto uzskaites atjaunošanu – nav jāmaksā. 

vīrietis pie mašīnas

Soli pa solim: auto noņemšana no uzskaites

Auto noņemšana no uzskaites nav ne ilgs, ne sarežģīts process. Iesim cauri soli pa solim!

  1. Dokumentu sagatavošana. Auto noņemšanai no uzskaites nepieciešami sekojoši dokumenti: transportlīdzekļa reģistrācijas apliecība, tehniskās apskates dokumenti un, ja automašīna tiek pārdota vai īpašumtiesības tiek nodotas citai personai, – arī pirkuma/pārdošanas līgums vai pieņemšanas-nodošanas akts.
  2. Darbības CSDD. Ar sagatavotajiem dokumentiem vai nu jādodas uz tuvāko Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) nodaļu un tur jāiesniedz visi dokumenti un jāaizpilda nepieciešamās veidlapas transportlīdzekļa izņemšanai no uzskaites, vai arī jāizmanto e-CSDD platformā piedāvātā iespēja transportlīdzekļa noņemšanu no uzskaites veikt attālināti.
  3. Maksāšana. CSDD iekasē nodevu par auto noņemšanu no uzskaites. Nodevas summa var atšķirties atkarībā no transportlīdzekļa tipa un citiem faktoriem.
  4. Dokumentu saņemšana. Pēc procesa pabeigšanas CSDD izsniegs apstiprinājumu par auto noņemšanu no uzskaites. Saglabājiet saņemto dokumentu, jo tas ir oficiāls pierādījums par transportlīdzekļa statusa maiņu.

Četri soļi – tas nav daudz, lai nodrošinātu, ka jūsu automašīna tiek noņemta no uzskaites pareizi un atbilstoši visām normatīvajām prasībām.

Biežāk uzdotie jautājumi par auto noņemšanu no uzskaites

Vai jādodas uz CSDD klātienē, lai noņemtu auto no uzskaites? Vēl diezgan nesen atbilde uz šo jautājumu bija “jā”, jo transportlīdzekļa noņemšana, piemēram, no uzskaites atsavināšanai Latvijā, bija iespējama tikai klātienē CSDD. Tagad tas ir e-pakalpojums, ko var veikt attālināti, drošā un ērtā veidā, ātri un jebkurā diennakts laikā.

Cik maksā auto noņemšana no uzskaites? Nodeva par transportlīdzekļa izņemšanu no uzskaites var atšķirties, un ar transportlīdzekļa reģistrācijas maiņu ir saistītas arī dažādas citas izmaksas. Visuzticamākais avots, kur noskaidrot precīzas izmaksas, ir CSDD. Ja procesā rodas kādi jautājumi, droši vērsieties pie konsultantiem, kas palīdzēs risināt neskaidrības. 

Ja noņemu auto no uzskaites un pārdodu to jaunam īpašniekam, vai OCTA paliek spēkā? Nē. Mainoties automašīnas īpašniekam iepriekš noslēgtais OCTA līgums zaudē spēku un OCTA polise jāiegādājas no jauna – jaunajam īpašniekam. OCTA ir sauszemes transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana, proti, ar OCTA apdrošina nevis auto, bet auto īpašnieka atbildību.

Ko darīt, ja es vēlos vēlāk atkārtoti reģistrēt automašīnu? Jāvēršas turpat – CSDD. Ja auto no uzskaites noņemts uz laiku, nododot CSDD glabāšanā auto numura zīmes, tad, ja uzskaiti atjauno piecu gadu laikā un reģistrē tajā pašā CSDD klientu apkalpošanas centrā, kur zīmes nodotas, par auto uzskaites atjaunošanu nav jāmaksā. 

Vienīgais ierobežojums atkārtotai reģistrācijai būs, ja auto iepriekš esat norakstījis. Ar norakstītu auto nedrīkst piedalīties ceļu satiksmē un aizliegts to turpmāk reģistrēt kā transportlīdzekli, izņemot gadījumu, ja tas norakstīts, pamatojoties uz transportlīdzekļu reģistra informāciju par transportlīdzekļa atrašanos meklēšanā.

Atbildīga rīcība pasargā no liekiem izdevumiem

Auto noņemšana no uzskaites ir vienkāršs un ērts process, ko mūsdienās var veikt attālināti.  Ja esat drošs, ka auto vairs netiks izmantots, tad noņemšana no uzskaites ir prātīgs risinājums.Rūpīgi izvērtējiet visus juridiskos un administratīvos aspektus, esiet informēti un atbildīgi – tā visbiežāk izdosies izvairīties no pārpratumiem, problēmām un sodiem.

Back To Top