Lietota automobiļa iegāde ir gana sarežģīts process. Lai neiegādātos auto sliktā tehniskajā stāvoklī, viens no būtiskākajiem soļiem šajā procesā ir rūpīga auto vēstures pārbaude, kas sniedz skaidrību par transportlīdzekļa pagātni un esošo tehnisko stāvokli, kā arī samazina iespējamos nākotnes riskus.

Šajā rakstā izklāstīsim, kāpēc pirms lietotas automašīnas iegādes ir būtiski pārbaudīt auto vēsturi un kur to var izdarīt.

Kā darbojas auto vēstures pārbaude?

Pēc jaunākajiem CSDD statistikas datiem, lietotu un jaunu automašīnu proporcionālais sadalījums 2024. gadā ir — jaunas automašīnas (15%), lietotas automašīnas (85%). Ņemot vērā lietoto automašīnu īpatsvaru, ļoti aktuāls ir jautājums par auto vēstures pārbaudi un kā tā darbojas.

Auto vēstures pārbaude ir būtisks solis, lai iegādātos uzticamu un drošu transportlīdzekli. No vēstures pārbaudes ir iespējams iegūt informāciju par automašīnas nobraukumu, iepriekšējiem īpašniekiem, tehnisko apkopi un remontiem, kā arī par iespējamiem negadījumiem. Pārbaudes var veikt dažādās vietnēs – gan bezmaksas, gan tādās, kas nepieciešamo informāciju sniedz par nelielu samaksu.

Latvijā šādu pārbaudi var veikt vairākos avotos un datu bāzēs, piemēram, Ceļu satiksmes drošības direkcijas datu bāzē, kurā atrodami dati sākot no 2004. gada. Šī pārbaude iekļauj datus no Latvijas tehniskās apskates stacijām. Šajā datu bāze ir pieejama informācija par transportlīdzekļa tehniskajiem datiem, tehnisko pārbaužu datumiem un rezultātiem, fiksētajiem odometra rādītājiem, informācija par iepriekšējiem īpašniekiem, nodokļu apmērs, kā arī OCTA polises derīguma termiņš.

Kā veikt auto vēstures pārbaudi?

Parasti, lai saņemtu ziņojumu par auto vēsturi, jums būs nepieciešams reģistrācijas numurs vai automašīnas VIN numurs, ko ievadīt datu bāzē.

automašīnas vin numurs

Pārbaude, izmantojot automašīnas valsts reģistrācijas numuru

Automašīnas vēsturi ar reģistrācijas numuru var pārbaudīt izmantojot CSDD mobilo lietotni vai vietnē e.csdd.lv. Ievadot reģistrācijas numuru, iespējams saņemt sekojošu informāciju: marku, izlaiduma gadu, degvielas tipu, nobraukumu no katras tehniskās apskates, kas veikta Latvijā, valsti, no kuras mašīna ievesta, īpašnieku skaitu, īpašnieku maiņu datumus, detalizētu vērtējumu no tehniskajām apskatēm, ekspluatācijas nodokļa likmi un nomaksu esošajā gadā, uzņēmuma vieglo transportlīdzekļu nodokļa likmi, reģistrēto aizliegumu esamību vai neesamību. Tas ir maksas pakalpojums, un maksa par to ir 1,00 eiro (ar PVN).

Pārbaude, izmantojot automašīnas VIN numuru

Automašīnas vēstures pārbaudi ar VIN numuru var veikt dažādās vietnēs. Viena no populārākajām ir auto DNA. Šo pārbaudi var veikt bez maksas. Pārbaudes ziņojumā tiek iekļauta informācija par dažādām automašīnas nepilnībām. Piemēram, informācija, ka automašīna vairākkārt ir cietusi satiksmes negadījumā vai tai atklājušies pretrunīgi odometra rādījumi.

Pēc VIN pārbaudes ir svarīgi rūpīgi izvērtēt šo informāciju un tās ietekmi uz automašīnas stāvokli un vērtību. Piemēram, ja ziņojumā ir norāde, ka automašīna ir piedzīvojusi negadījumu, ir jāpārbauda, cik smags bija bojājums un kā tas varētu ietekmēt automašīnas darbību un drošību nākotnē. Būtiski ir arī noskaidrot, vai veikti nepieciešamie remonti un vai tie ir bijuši kvalitatīvi.

Ja jums ir šaubas par automašīnas stāvokli vai vēsturi, konsultējieties ar automašīnu ekspertiem vai mehāniķiem, kuri var sniegt profesionālu viedokli un palīdzēt novērtēt riskus. Pirms veicat pirkumu, pārliecinieties, ka ir pieejami visi nepieciešamie dokumenti, tostarp reģistrācijas sertifikāts, tehniskā apskate un vēstures ziņojums. Noskaidrojiet, kāda KASKO apdrošināšana ir pieejama konkrētajai automašīnai un cik dārgas būs tās izmaksas.

Riski, kas saistīti, ja netiek veikta automašīnas vēstures pārbaude

Ja netiek veikta automašīnas vēstures pārbaude, ir vairāki riski, ar kuriem autovadītājs var saskarties. Tai skaitā, slēpti defekti un bojājumi, manipulēti odometra rādījumi vai nepietiekama apkope un remonts.

Slēpti defekti un bojājumi

Bez vēstures pārbaudes ir liela iespēja, ka automašīnai var būt slēpti defekti vai bojājumi, kuri var nebūt acīmredzami. Piemēram, automašīna var būt iekļuvusi ceļu satiksmes negadījumā, kas netiek atspoguļots pārdošanas sludinājumā. Bez vēstures pārbaudes pircējs var nezināt par iepriekšējiem bojājumiem vai to remontiem, kas varētu būt radījuši neatgriezeniskus bojājumus.

Neprecīzi nobraukuma rādījumi

Ja netiek veikta vēstures pārbaude, ir risks, ka nobraukuma rādījumi ir neprecīzi vai manipulēti. Tas nozīmē, ka pircējs var iegādāties automašīnu, kas ir nobraukusi daudz vairāk kilometru, nekā minēts, un tādējādi varētu būt lielākas izmaksas remontam un uzturēšanai. Iespēju uzzināt transportlīdzekļa nobraukuma vēsturi nodrošina Eiropas transportlīdzekļu un vadītāju apliecību informācijas sistēmas datu bāze. Tajā ir iespējams saņemt patiesu informāciju no citu valstu transportlīdzekļu reģistriem.

Nepietiekama apkope un remonts

Bez vēstures pārbaudes ir grūti noteikt, vai automašīna ir bijusi regulāri uzturēta labā stāvoklī un remontēta. Regulāra tehniskā apkope nodrošina, lai automašīna būtu droša gan autovadītājam un pasažieriem, gan dalībai ceļu satiksmē. Ja netiek veikta vēstures pārbaude, tas var novest pie tā, ka automašīna ir sliktākā tehniskā stāvoklī, kā iepriekš likās un var radīt papildu izmaksas un problēmas nākotnē.

auto pēc sadursmes

Iespējamās problēmas, kas var rasties, ja nav veikta vēstures pārbaude

Ja nav veikta automašīnas vēstures pārbaude, var rasties vairākas problēmas, kas var ietekmēt gan automašīnas darbību, gan arī tās vērtību.

Finansiāli zaudējumi

Finansiālie zaudējumi var būt saistīti gan ar lielām remontdarbu izmaksām, gan lielu pārmaksu par auto, kas ir sliktā tehniskā stāvoklī. Tāpēc ir svarīgi veikt rūpīgu lietotās automašīnas vēstures pārbaudi, lai novērstu šos potenciālos finansiālos zaudējumus un nodrošinātu pirkuma drošību un ilgtspējīgumu.

Drošības riski

Bez vēstures pārbaudes nav iespējams zināt par iepriekšējiem negadījumiem vai bojājumiem, kas var būtiski ietekmēt automašīnas drošību, ja auto nav atbilstoši labots. Pie tam, jūs nevarat būt pārliecināti, vai automašīnai ir visas oriģinālās detaļas. Bieži vien lietotas automašīnas ir ar viltotām detaļām vai veiktām modifikācijām.

Šīs ir tikai dažas no problēmām, kas var rasties, ja nav veikta automašīnas vēstures pārbaude. Tādēļ ir svarīgi veikt rūpīgu pārbaudi, lai nodrošinātu, ka jūs iegādājaties drošu un uzticamu transportlīdzekli.

Ņemot vērā iepriekš minēto, pērkot lietotu automašīnu, ir būtiski veikt rūpīgu automašīnas vēstures pārbaudi, lai novērstu potenciālos finansiālos zaudējumus un nodrošinātu drošu un ilgtspējīgu pirkumu. Šī pārbaude palīdz identificēt iespējamos defektus, problēmas un citus riskus.

Back To Top