Ar rudens atnākšanu dabā novērojams ne mazums pārmaiņu. Skaistas, košas kļavu lapas, kastaņi un zīles, protams, ir rudens vizītkarte. Lai gan rudens nereti dziesmās apdziedāts kā skaistākais gadalaiks, tomēr šim skaistumam daba līdzi nes arī pārmaiņas, kas laikapstākļus padara pavisam nepatīkamus un pat bīstamus tieši ceļu satiksmes dalībniekiem. Jau pēc saulgriežiem dienas kļūst īsākās un naktis – garākas. Kārtīgā rudenī neiztikt arī bez pamatīgām lietus gāzēm, salnām, miglas un gaisa temperatūras pazemināšanās.

Ne velti, straujo laikapstākļu izmaiņu dēļ, rudens tiek atzīts par vienu no nelabvēlīgākajiem laikiem satiksmes drošībai.

Agrāka krēslas stundas iestāšanās

Vasarai noslēdzoties, saule noriet agrāk, līdz ar to arī krēslas stunda iestājas ātrāk. Zināms, ka ievērojams skaits ceļa satiksmes negadījumu notiek tieši vēlajās vakara un nakts stundās, jo redzamība uz ceļa pasliktinās. Tumšais diennakts periods ietekmē gan autovadītāju drošību pie stūres, gan arī gājēju, motobraucēju un velosipēdistu pamanāmību uz ceļa. Tādēļ īpaši svarīga ir atstarotāju lietošana.

Palielināts nokrišņu daudzums

Rudenī palielinās arī nokrišņu daudzums. Rudens lietavu rezultātā ceļa segums var kļūt slidens. Braucot pa slapju asfaltu, palielinās iespēja, ka automašīnas riteņi bremzēšanas rezultātā var bloķēties, turklāt pieaug bremzēšanas ceļa garums un pasliktinās riepu saķere ar ceļa virsmu. Šie ir nopietni faktori, kas var izraisīt ceļu satiksmes negadījumu.

Auto apdrošināšana ir obligāts nosacījums ikvienam, kas piedalās ceļu satiksmē kā autovadītājs.

OCTA apdrošināšana ļauj auto īpašniekam pasargāt sevi no finansiāliem zaudējumiem, kas var rasties sabojājot savu vai trešās personas spēkratu ceļu satiksmes negadījumā. Jāņem vērā, ka OCTA polise darbojas visā Eiropas Savienībā, kas autovadītājam sniedz drošības garantu pat ceļojot ārpus Latvijas robežām.

Temperatūras pazemināšanās un migla

Ar rudens iestāšanos novērojam arī gaisa temperatūras pazemināšanos. Tiek uzskatīts, ka meteoroloģiskais rudens iestājas tad, kad vidējā gaisa temperatūra 5 dienas pēc kārtas nepārsniedz +15 grādus pēc Celsija. Gaisa temperatūras izmaiņas var radīt apstākļus, kas būtiski ietekmē situāciju uz ceļa. Atnākot pirmajām salnām, uz ceļa parādās apledojums, kas, tāpat kā lietus un nokrišņi, veicina paaugstinātu bīstamību uz ceļa. Temperatūrai pazeminoties, biežāk var novērot arī miglu. Biezas miglas gadījumā redzamība var nepārsniegt pat 50 metrus, kas autovadītājiem noteikti apgrūtina dalību satiksmē un ir vēl viens iemesls, lai padomātu par papildus drošības garantiju – auto apdrošināšanu.

Uzmanību, dzīvnieki!

Ne tikai meteoroloģiskie apstākļi ietekmē drošību uz ceļa rudens periodā. Dažādi informācijas avoti norāda, ka tieši šajā gadalaikā īpaša uzmanība jāpievērš savvaļas dzīvniekiem. Patiesi – dzīvnieki migrē, negaidīti šķērsojot brauktuvi, tādējādi izraisot sadursmes risku, kas var novest pie nopietniem auto bojājumiem.

Kā nodrošināties pret finansiāliem zaudējumiem, gadījumā, ja Jūsu auto ieskrējis kāds ragainais draugs?

Manapolise.lv piedāvājumā ir KASKO polise. Atšķirībā no OCTA, KASKO ir brīvprātīga auto apdrošināšana. Šī apdrošināšana atlīdzina zaudējumus, kuri var būt radušies ceļu satiksmes negadījuma rezultātā, vandālisma pret mašīnu gadījumā, mašīnas bojājumu, kas radušies dabas stihiju rezultātā, kā arī zādzības gadījumā. KASKO polisi var noformēt neatkarīgi no auto veida. Tāpēc, pat ja esat motocikla vai smagā auto vadītājs, varat nodrošināt sevi pret satiksmes negadījumiem.

Kā redzams, rudens patiešām ir gadalaiks, ar kura atnākšanu pastiprināti vērts padomāt par drošību visiem ceļu satiksmes dalībniekiem, neatkarīgi no tā, vai esat kājāmgājējs, velosipēdists vai auto vadītājs.  Tāpat kā drošības spilveni automašīnā Jūs pasargās no negaidīta trieciena, tā arī adprošināšana kalpos kā sava veida drošības spilvens neparedzētos gadījumos.

Back To Top