Diennakts tumšais periods ir laiks, kad šoferiem jāpievērš pastiprināta uzmanība ceļam un transportlīdzekļa tehniskajam stāvoklim. Ceļa redzamība tumsā pasliktinās, kā arī pieaug iespējamība, ka pretimbraucošās automašīnas var Tevi apžilbināt ar gaismām. Arī Tu vari netīši apžilbināt citus satiksmes dalībniekus ar sava auto gaismas lukturiem. Sliktākajā gadījumā šāda situācija var izraisīt pat ceļu satiksmes negadījumu.

Lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem un uzlabotu redzamību uz ceļa, ieteicams ievērot noteiktus piesardzības pasākumus – notīrīt vējstiklu un spoguļus, izvairīties no tiešas skatīšanās pretimbraucošo auto lukturos, samazināt braukšanas ātrumu, kā arī pareizi noregulēt automašīnas gaismas.

Pirms sēšanās savā auto un došanās ceļu satiksmē, noteikti pārliecinies, ka OCTA polise joprojām ir derīga. Tāpat arī piemērotu auto spuldžu izvēle var būtiski mazināt risku pakļaut sevi un citus satiksmes dalībniekus briesmām.

Halogēnās spuldzes

Halogēnās spuldzes joprojām ir populārākā izvēle autovadītāju vidū. Lai gan tās cenas ziņā ir visekonomiskākās, tomēr speciālisti atzīst, ka, izdarot pareizo izvēli un atbilstoši tās uzstādot, šīs spuldzes spēj strādāt pietiekami ilgu laiku un kalpot tikpat kvalitatīvi kā citu veidu spuldzes. Šo spuldžu izstarotā gaisma nav tik spēcīga kā ksenona vai LED spuldžu gaisma, taču šobrīd tirgū atrodamas arī halogēnās spuldzes ar uzlabotu veikstpēju, kas jau pietuvojas modernāku tipu spuldzēm.

Pirms pirkuma noteikti noskaidro automobiļa ražotāja noteikto spuldžu specifikāciju un spuldzes starojuma attālumu, kas norādīts uz tās iepakojuma. Braukšanai tumsā pareizākā izvēle ir spuldzes ar vislielāko starojuma attālumu, piemēram, +80 %, +130 %. Šīs spuldzes pārsniedz likumā noteikto minimālo spilgtumu, tādējādi nodrošinot labāku redzamību uz ceļa. Iespējams, Tevi vilinās halogēna spuldžu piedāvājuma klāstā esošās dažādās krāsas – zaļas, zilas, dzeltenas un pat violētas, tomēr tiek atzīts, ka braukšanai tumsā vispiemērotākās ir tieši baltas krāsas spuldzes. Ja auto lukturos paredzēts ievietot standarta halogēna spuldzes, taču Tu izvēlēsies cita tipa spuldzes, pieaug risks, ka Tavs auto var apžilbināt pretimbraucošos autovadītājus. Lai nepieļautu starpgadījumus, svarīgi ņemt vērā arī spuldžu pareizu ievietošanu un lukturu noregulēšanu.

Ksenona spuldzes

Ksenona (xenon) spuldzes apgaismojuma ziņā krietni pārspēj halogēna spuldzes, turklāt tās patērē mazāk elektroenerģijas.  Vēl viens ieguvums, izvēloties šī tipa spuldzes, ir to darba mūžs. Ksenona spuldzes var kalpot līdz pat 5 reizēm ilgāk nekā standarta halogēna spuldzes, tādējādi ilgtermiņā, iespējams, Tu pat ietaupīsi. Dažādi ražotāji pozicionē šīs spuldzes kā piemērotākas braukšanai tieši sliktas redzamības apstākļos, tajā skaitā arī tumsā. Tiek atzīts, ka ksenona spuldzes izstaro dienasgaismai līdzīgu apgaismojumu, kas palīdz ātrāk pamanīt gājējus un velobraucējus.

Ksenona spuldzes ir labs variants, meklējot piemērotāko braukšanai sliktas redzamības apstākļos. Tomēr, izvēloties šīs spuldzes, paredzami arī daži ierobežojumi. Pirmkārt, šī tipa spuldzes var nederēt Tavam auto. Lai noteiktu, vai vari uzstādīt ksenona spuldzes, ņem vērā oriģinālo spuldžu ligzdas tipu, kā arī konsultējies ar zinošu auto speciālistu.

Ksenona spuldžu uzstādīšana to augstās voltāžas dēļ var būt sarežģīts process, kuru droši veikt tikai autoservisā, tāpēc ņem vērā, ka šo spuldžu nomaiņai būs nepieciešams papildus laiks un līdzekļi.

Protams, ja iepriekš esi izmantojis halogēna spuldzes, ievērosi, ka ksenona spuldzes  ir dārgākas, tāpēc apsver, kas izdevīgāks Tavam maciņam.

LED spuldzes

Arī LED spuldzes, salīdzinājumā ar halogēnajām spuldzēm, patērēs mazāk elektroenerģijas. To īpašības ir līdzīgas ksenona spuldzēm, tomēr to apgaismojums sniedz “aukstākas” gaismas efektu. Tā kā LED vēl tikai iekaro savu vietu tirgū, jāņem vērā īpaša uzmanība šo spuldžu marķējumam, jo vairums šo spuldžu šobrīd nav atļautas uz Latvijas ceļiem. Speciālisti lēš, ka nākotnē šo spuldžu kalpošanas laiks sasniegs pat 5 gadus, kā arī pastāvēs individuāli risinājumi to gaismas stipruma un toņa izvēlē.

Lai arī kāda veida un ražotāja spuldzes izvēlēsies savam auto, ielāgo, ka tieši pareizai spuldžu uzstādīšanai un lukturu noregulēšanai ir izšķiroša nozīme. Mainot spuldzes, ievēro visus drošības pasākumus – pirms maini spuldzes, vienmēr izslēdz auto gaismas un neaiztiec spuldzi ar kailām rokām. Ja neesi pārliecināts, ka spuldžu nomaiņu vari veikt pats, griezies autoservisā. 

Back To Top