Mūsdienās uzmanību novērsošas situācijas ir cēlonis vairākām avārijām, kas mēdz beigties arī letāli. Visticamāk, esat dzirdējuši par mobilā telefona lietošanas bīstamību, vadot auto, bet ir arī citi faktori, kas novērš mūsu uzmanību no ceļa. Pēc Swedbank P&C Insurance datiem, 82% vadītāju ikdienā tiek novērsta uzmanība no ceļa, kas ir augsts rādītājs. Autovadīšana, mūsuprāt, ir jāuztver nopietnāk un ar lielāku atbildības sajūtu.

1. Smēķēšana

Vēl šogad tika atcelts aizliegums smēķēt pie auto stūres, kas dažos gadījumos ir avārijas izraisītājs. Tas ir aptuveni 1% no visiem reģistrētajiem gadījumiem, kas skaidrojams ar tā jau nelielo autovadītāju skaitu, kas pie stūres smēķē. Smēķēšana izraisa bīstamas situācijas, kad cigarete pieprasa aizdegšanu, turēšanu, pelnu nobirdināšanu un citas darbības. Tas ne vien nav droši, bet arī izraisa smaku un pleķus salonā.

2. Garastāvoklis un aizdomāšanās

Ja jūtaties nomākts vai nikns, tad noteikti pirms sēšanās automobilī ir jānomierinās. Pēc Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja veiktā pētījuma secināts, ka 11% no avāriju iemesliem ir domas par braukšanu nesaistītām lietām. Emocijas un strīdi var palielināt risku par iekļūšanu satiksmes negadījumā par bez maz desmit reizēm.

3. Savas radio stacijas meklēšana

Pārslēgšanās starp stacijām, ventilatora regulēšana un citas sīkas aktivitātes var būtiski ietekmēt uzmanību. Braucot ar ātrumu 90 kilometri stundā, tas ir 35 m garš “aklais brauciens“ 1,4 sekundēs, vien paskatīšanās uz radio, tas prasa vismaz 1,4 sekundes.

4. Mājdzīvnieki vai bērni

Ārzemēs veiktā pētījumā, aptuveni 34% respondentu apgalvoja, ka ir kaut reizi pārvietojušies ar mājdzīvnieku. Taču tikai 20% no šiem autovadītājiem ir izmantojuši īpašu drošības ierobežojumu, līdz ar to, mazinot iespējamos riskus. Ir pat autovadītāji, kas saviem mīluļiem ļauj sēdēt priekšējā pasažiera krēslā. Jāatgādina, ka daudzi dzīvnieki baiļu izraisītā situācijā (asa bremzēšana utt.) var ielēkt īpašnieka klēpī, kas var izraisīt nopietnu avāriju.
Autovadītāji atzīst, ka koncentrēties auto vadīšanai mēdz traucēt automašīnā esošie bērni (19% sieviešu un 9% vīriešu). Izpētīts, ka dažkārt vecāki zaudē uzmanību kopumā 3 minūtes un 20 sekundes, veicot 16 minūšu ilgu maršrutu.

5. Tualetes neapmeklēšana

Muļķīgi, bet brīžos, kad daba sauc pēc vajadzību nokārtošanas, uzmanība parasti tiek vērsta, meklējot publisku tualeti vai krūmus. Garākā ceļā, noteikti ieplānojiet WC apmeklējumu.

6. Ēšana un dzeršana

Protams, mūsu ikdiena ir dinamiska un citiem vienkārši nav laika visu paspēt izdarīt. Swedbank P&C Insurance pētījums vēsta, ka 5% autovadītāju uzmanību prasa izsalkuma remdēšana. Šādi var gadīties notašķīties, apdedzināties un aptaukot stūri. Tāds fast-food piegājiens noteikti ir bīstams auto vadīšanai.

7. Lietu meklēšana salonā

Pirms braukšanas, pārliecinieties, vai viss ceļā nepieciešamais ir ērti pieejams priekšējā pasažiera sēdeklī. Sniedzoties pēc pudeles, somas, dokumentiem vai citām nepieciešamām lietām, palielinās risks iekļūt satiksmes negadījumā. Tāpat, neatstājiet lietas ripināmies pa mašīnas grīdu. Ir bijuši reti atgadījumi, kad priekšmeti ir nobloķējuši automašīnas bremzes pedāli.

8. Pievilcīgi gājēji

Swedbank pētījumā norādīts, ka vīrieši (33% respondentu) sešpadsmit reizes biežāk nekā sievietes (2%) norāda, ka viņu uzmanību no ceļa novērš izskatīga pretējā dzimuma pārstāvis, kas pārvietojas pa gājēju ceļu. Interesanti, vai šis vairāk novērojams pavasarī?

9. Nogurums

Nopietna problēma ir autovadītāju nogurums un miegainība (34% vīriešu 23% sieviešu). Sekundes miegs, iemigšana pie stūres, un sekas var būt traģiskas. Nogurums veidojas ne tikai no negulēšanas, bet arī stress darbā vai nesaskaņas mājas to var provocēt. CSDD uzskata, ka problēmu, par ko runāt, netrūkst, un darbs tuvākajos gados neapstāsies. Citās valstīs līdzās autoceļiem ir atrodami stāvlaukumi, kuros apstāties. Cerēsim, ka nākotnē tādus biežāk varēs arī sastapt Latvijā.

10. Mobilais tālrunis

Protams, galvenais negadījumu izraisītājs ir telefona un viedierīču lietošana pie stūres. Vairums to uzskata par tik maznozīmīgu darbību, ka ignorē aizliegumu un aizrādījumus. Autovadītāju uzmanību no notiekošā uz ceļa visbiežāk novērš tieši telefona zvans (40% gadījumu). Vai tas nav kaitinoši redzēt pie stūres satiksmes dalībnieku, kas ir gluži kā piesiets savai viedierīcei? Pietaupi savu atbildi SMS, atzvani, izlasi ziņas vēlāk. Galu galā, ir pieejamas brīvroku sistēmas, kas nedaudz samazina iespējamos riskus. Ja nevari atļauties sistēmu, tad mašīnā glabā austiņas ar mikrofonu, kas atrisinās iespējamās problēmas.

Apdrošinies ManaPolise.lv, izvēloties izdevīgāko piedāvājumu OCTA un KASKO polisēm!
Back To Top